Ukrainan tuore puolustus­ministeri ennusti Venäjän hyökkäyksen

Kyrylo Budanov oli yksi harvoista ukrainalaisista viranomaisista, joka näki sodan merkit ilmassa.

Kyrylo Budanov tiedotustilaisuudessa Kiovassa syyskuussa.

6.2. 1:35

Ukrainan tuore puolustusministeri Kyrylo Budanov siirtyy uuteen tehtäväänsä sotilastiedustelun (GUR) päällikön pestistä sen jälkeen, kun Oleksi Reznikov siirrettiin syrjään.

"Sota sanelee henkilöstöpolitiikkaa", kommentoi Kansan palvelija -puolueen parlamentaarisen ryhmän johtaja Davyd Arahamia puolustusministerin vaihtoa uutistoimisto AFP:n mukaan. Tiedustelupäällikkö Budanovia hän kutsui "sota-aikana ehdottoman loogiseksi valinnaksi" puolustusministerin tehtävään.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui tammikuussa korruptiovyyhti, mikä johti useiden korkea-arvoisten virkamiesten erottamiseen. Lähtöpassit sai muun muassa apulais­puolustus­ministeri Vjatšeslav Šapovalov.

Budanov oli The Washington Post -sanomalehden mukaan yksi harvoista ukrainalaisista viranomaisista, joka ennusti Venäjän hyökkäyksen.

Lehden haastattelussa hän kertoo, miten hän tuijotti toimistossaan kelloa vaimonsa kanssa ja odotti hyökkäyksen alkamista. Budanov oli laittanut ennustuksensa myötä peliin tulevaisuutensa ja uskottavuutensa.

”Olimme sanoneet, että hyökkäys alkaa tarkalleen neljältä aamuyöstä. Kuulostaa todella oudolta, mutta pelkäsin ettei se alkaisikaan niin kuin sen pitäisi.”

Hyökkäys kuitenkin alkoi, ja Budanovista tuli yksi sodan merkittävimmistä hahmoista.

GUR:n piiriin kuuluvat The Washington Postin mukaan ulkomailla toteutettavat operaatiot, kuten Kertšinsalmen sillan räjäytys ja iskut Venäjällä sijaitseviin lentotukikohtiin.

Budanov ei kuitenkaan myönnä, että ukrainalaiset olisivat olleet iskujen takana. Venäjä kuitenkin syyttää GUR:ta ja Budanovia iskuista, mikä ei ainakaan ole parantanut Budanovin turvallisuutta. The Washington Postille puhuneen Budanovia lähellä olevan lähteen mukaan hän on selvinnyt ainakin kymmenestä eri salamurhayrityksestä.

Sota tulee Budanovin mukaan päättymään siihen, että Ukraina palauttaa vuoden 1991 rajansa. Rajat pitävät sisällään myös Krimin niemimaan, jonka Venäjä valtasi laittomasti vuonna 2014 ja jolla on suuri symbolinen arvo Venäjälle.

Budanov ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että Venäjä käyttäisi ydinaseita siinäkään tapauksessa, että Ukraina vapauttaisi Krimin niemimaan. Kyseessä on hänen mukaansa vain Venäjän pelottelutaktiikka.

”Kerron vielä tämän: tämä kaikki alkoi Krimillä vuonna 2014 ja tämä kaikki tulee päättymään siellä.”

ABC-televisiokanavan haastattelussa hän peräänkuuluttaa myös tarvetta sille, että Venäjän ydinaseet riisuttaisiin tai että ne saatettaisiin kansainvälisen valvonnan alle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat