Kahdessa maan­järistyksessä kuollut jo yli 3 000 ihmistä

Loukkaantuneita on Turkissa sekä Syyriassa tuhansittain. Turkissa maan presidentti Erdoğan on julistanut seitsemän päivän suruajan.

6.2. 5:00 | Päivitetty 6.2. 22:58

KAAKKOIS-TURKISSA ja Syyriassa tapahtui maanantaina aamuna voimakas maanjäristys. Myöhäisiltaan mennessä maanjäristyksen uhriluku oli noussut jo yli 3 000:n. Turkissa kuolleita on vajaat 1 800 ja Syyriassa liki 1 300.

Loukkaantuneita on kummassakin maassa tuhansittain. Syyriassa on viranomaisten ja pelastustyöntekijöiden mukaan ainakin yli 2 300. Turkissa loukkaantuneita on yli 11 000.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

”Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla”, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Smallwoodin mukaan uhrimäärä saattaa jopa kahdeksankertaistua, kun rakennuksia romahtaa ja raivaustyöt etenevät.

Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla tulevan sunnuntain iltaan saakka.

Järistys oli yksi vuosisadan voimakkaimmista alueella. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,8, ja se romahdutti tuhansia rakennuksia sekä Turkissa että Syyriassa.

Järistyksen keskus sijaitsi noin 33 kilometriä Gaziantepin kaupungista, ja syvyydeksi mitattiin hieman alle 18 kilometriä. Järistys iski varhain maanantaina hieman kello neljän jälkeen. Se tuntui Turkin ja Syyrian lisäksi Kyproksella, Egyptissä, Israelissa, Palestiinassa ja Libanonissa.

Päivällä Turkissa havaittiin toinen voimakas järistys hieman pohjoisempana alkuperäisestä järistyksestä.

Lue lisää: Turkissa havaittu uusi voimakas maan­järistys

Raunioista pelastettua lasta kannettiin turvaan Syyrian Jandarisisissa.

Maanjäristyksen seurauksena ihmisiä on jäänyt loukkuun romahtaneiden rakennusten alle. Syyriassa rakennuskanta on ollut sisällissodan vuoksi huonokuntoista.

Syyrian valtiontelevisiossa on kehotettu kansalaisia auttamaan loukkaantuneiden kuljettamisessa sairaalaan omilla autoilla.

Turkissa maanjäristyksen vuoksi on tuhoutunut ainakin 2 818 rakennusta, kertoo presidentti Erdoğan. Maanjäristyksen vaikutuksia on kymmenessä maakunnassa.

Useissa kaupungeissa on tuhoutunut jopa satoja rakennuksia. Gaziantepin kaupungissa kokonaisia osia kaupungista on tuhoutunut. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittajan mukaan järistyksessä sortui myös esimerkiksi Diyarbakırissa sijaitseva ostoskeskus.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi, että ihmisten pelastaminen raunioista on tärkeysjärjestyksen kärjessä. Varapresidentti Fuat Oktayn mukaan hankalat sääolosuhteet ovat kuitenkin vaikeuttaneet pelastustöitä.

Turkissa on julistettu neljännen asteen hätätila, jolla pyydetään kansainvälistä apua. Lukuisat maat ovat jo luvanneet apua. Muun muassa Suomi, Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Israel ovat kertoneet valmistelevansa avun antamista. EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič puolestaan kertoi unionin lähettäneen pelastushenkilöstöä järistysalueelle.

Esimerkiksi Britannia on luvannut lähettää välittömästi 76 etsintä- ja pelastusasiantuntijaa sekä tarvikkeita ja pelastuskoiria Turkkiin, kertoi ulkoministeri James Cleverly AFP:lle maanantaina.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo Suomen olevan valmis auttamaan.

Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut puhelimessa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa ja luvannut Syyrialle apua pelastustöihin.

Lue lisää: Suomi lähettää Turkkiin asian­tuntijoita, myös materiaali­avun lähettämistä kartoitetaan

Suomen ulkoministeriö kehottaa alueella olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen, jos sitä ei ole vielä tehnyt. Hätätilanteissa tulee ottaa yhteys ulkoministeriön päivystysnumeroon paikallisen avun jälkeen.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan Turkista tai Syyriasta ei ollut kuulunut tarkempia tietoja suomalaisista maanantai-iltaan mennessä. Turkissa on matkustusilmoitusten mukaan yli 300 suomalaista. Järistys on kuitenkin tapahtunut kaukana suomalaisen suosimista turistikohteista. Syyriaan matkustusilmoituksia on tehty alle viisi.

Turkki on maailman aktiivisimpia maanjäristysalueita. Vuonna 1999 Turkissa tapahtui maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,4. Sen seurauksena yli 17 000 ihmistä kuoli.

Kaupunkilaiset seurasivat pelastustöitä Turkin Diyarbakırissa.

Sortuneen talon raunioista pelastettiin loukkaantunutta tyttöä Syyrian Jandarisissa.

Raunioihin hautautuneita ihmisiä kaivettiin esiin Syyrian Azazissa.

Mies tutki sortuneen rakennuksen jäännöksiä Turkin Nurdagissa maanantaiaamuna.

Maanjäristyksen uhreja syyrialaisessa Bab al-Hawan sairaalassa Idlibin alueella.

Pelastustyöntekijä kantoi lapsiuhria pois talon raunioista Syyrian Azizissa.

Turkin Malatyassa ohut lumipeite kuorrutti sortuneiden talojen raunioita maanantaina aamupäivällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat