Tutkija: Sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa on ”haukkoja”, jotka hyötyvät väitetyn vakoilupallon alasampumisesta

Yhdysvaltain ulkoministeri perui tälle viikolle suunnitellun Kiinan-matkansa, jonka aikana olisi kenties päästy korjaamaan maiden tulehtuneita välejä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell on tutkinut muun muassa suurvaltapolitiikkaa, geoekonomiaa ja hybridiuhkia.

6.2. 16:18

Sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa on tahoja, jotka hyötyvät viikonloppuna kärjistyneestä tilanteesta maiden välillä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell STT:lle. Hän on tutkinut muun muassa suurvaltapolitiikkaa, geoekonomiaa ja hybridiuhkia.

Wigell sanoo, että Kiinassa ja Yhdysvalloissa on muun muassa poliitikkoja, jotka eivät halua, että suurvaltojen suhteet paranisivat.

Yhdysvalloissa havaittua palloa kuvailtiin noin kolmen linja-auton kokoiseksi.

”Yhdysvalloissa on niin republikaaneissa kuin demokraateissa ja myös hallinnon tasolla näitä Kiina-haukkoja”, Wigell kertoo.

”He suhtautuvat Kiinaan hyvin skeptisesti eivätkä halua nähdä minkäänlaista lähentymistä maiden välillä, päinvastoin. He tietenkin hyötyvät tästä tilanteesta.”

Wigellin mukaan Yhdysvaltojen haukoilla on vastinparinsa Kiinassa.

”Siellä on sitten näitä USA-haukkoja, jotka myös suhtautuvat skeptisesti suurvaltasuhteiden lämpenemiseen”, Wigell sanoo.

Yhdysvallat ampui lauantaina alas ilmatilastaan kiinalaisen ilmapallon, jonka on epäilty olleen vakoilulaite. Kiina on kiistänyt vakoilun ja sanonut, että kyseessä oli siviilikäytössä ollut, eksynyt ilma-alus.

Lue lisää: Video näyttää, kuinka USA ampui epäillyn vakoilu­­pallon alas, Kiina ”varaa oikeuden” vasta­toimiin

Tapaus on kiristänyt maiden jo ennestään viileitä välejä, ja esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken perui tälle viikolle suunnittelun matkansa Kiinaan.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet jo pidempään huonot. Ilmassa on leijunut vaara pahenevasta talouspakotteiden ja kauppasodan kierteestä, jolla olisi maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Viime kuukausien aikana erityisesti Kiina on kuitenkin pyrkinyt parantamaan tilannetta.

”On näyttänyt siltä, että Kiina on pyrkinyt keskusteluyhteyteen Yhdysvaltojen kanssa ja katsomaan, miten suhteet voisi saada paremmiksi”, Wigell kertoo.

”Siinä mielessä tämä tapaus tuli huonoon aikaan, ja se vaikeuttaa keskusteluja maiden välillä.”

Ulkoministeri Blinkenin matkan peruuntuminen on Wigellin mukaan iso kolaus yrityksille parantaa maiden suhteita.

”Vierailun aikana olisi ehkä voitu saada suhteita vähän paremmalle tolalle. Ainakin olisi ollut mahdollisuus saada aikaan pientä liennytystä.”

Lue lisää: Käsillä on diplomaattinen kriisi: lähi­päivät ratkaisevat, kuinka paha

Blinkenin visiitti olisi ollut ensimmäinen yhdysvaltalaisen ulkoministerin vierailu Kiinassa sitten vuoden 2018.

Sen sijaan, että maiden suhteille olisi nyt päästy pohjustamaan uutta suuntaa, Kiinan mahdolliset vastatoimet voivat kärjistää herkkää tilannetta entisestään, Wigell arvioi.

”Kyllä tämä tapaus tekee kaikesta entistä hankalampaa maiden välillä”, hän sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Kiinan tarkkaa reaktiota on hankala ennustaa.

”Siinä on tietenkin eri vaihtoehtoja. He voivat esimerkiksi karkottaa muutaman amerikkalaisen diplomaatin Kiinasta. Se olisi jo aika kova toimi ja signaali”, Wigell sanoo.

”Myös erilaisten talouspakotteiden käyttöön ottaminen on mahdollista.”

Yhdysvaltalaishävittäjä ampui kiinalaispallon alas Etelä-Carolinassa lauantaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi viime viikolla kahdesta epäillystä vakoiluilmapallosta. Näistä ensimmäinen havaittiin Yhdysvaltain yllä. Yhdysvallat ampui pallon lauantaina alas Etelä-Carolinan osavaltion rannikolla.

Sunnuntaina Kiina ilmaisi voimakkaasti olevansa tyytymätön Yhdysvaltain päätökseen. Kiinan mukaan ilmapallo oli miehittämätön ilma-alus, joka tarkkaili säätä ja oli vahingossa ajautunut pois kurssiltaan.

Perjantaina Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi myös toisesta pallosta, joka oli havaittu Latinalaisen Amerikan yllä.

Lue lisää: Epäilty vakoilu­pallo havaittu myös Kolumbiassa ja Costa Ricassa

Tämän jälkeen Kolumbian ilmavoimat kertoi havainneensa esineen, jonka tuntomerkit vastasivat ilmapalloa. Ilmavoimat kertoi tarkkailleensa palloa, kunnes esine poistui Kolumbian ilmatilasta.

Kiina kertoi maanantaina, että myös tämä pallo oli kiinalainen. Kiinan ulkoministeriö kuvaili palloa ”siviililuonteiseksi” miehittämättömäksi ilma-alukseksi. Ministeriön mukaan ilmapalloa käytettiin lentokokeiden tekemiseen.

Ministeriö sanoi aluksen poikenneen reitiltään ja eksyneen vahingossa Latinalaisen Amerikan sekä Karibian ylle.

”Ilma-alus poikkesi merkittävästi oletetulta kurssiltaan sään ja aluksen rajoitetun ohjattavuuden vuoksi”, Kiinan ulkoministeriön edustaja Mao Ning sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Alus ajautui vahingossa Latinalaisen Amerikan ja Karibian ilmatilaan.”

Maon mukaan Kiina on ollut yhteydessä ”asiaankuuluviin tahoihin” ja hoitaa tapausta asianmukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat