Norjan hallitus kaavailee liki seitsemän miljardin euron apupakettia Ukrainalle

Norja on hyötynyt sodasta merkittävästi maakaasun hintojen noustua kohisten.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe kertoi Norjan seisovan Ukrainan rinnalla. Maan hallitus kaavailee lähes seitsemän miljardin euron tukipakettia Ukrainalle.

6.2. 18:00

Norjan hallitus ehdottaa parlamentille suurta, 75 miljardin Norjan kruunun (noin 6,8 miljardin euron) Ukraina-apupakettia, joka jakautuisi viiden vuoden ajalle.

”Ukrainan tulee saada tietää, että me seisomme sen rinnalla, ja Venäjän tulee ymmärtää, että vapaat ja demokraattiset maat tukevat Ukrainaa”, perusteli Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Apupaketti pitää sisällään sekä humanitaarista että sotilaallista apua. Kuluvan vuoden apu jaettaisiin puoliksi humanitaariseen ja sotilaalliseen apuun.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti avusta ja sanoi sen tarkoittavan merkittävää panostusta Ukrainan tulevaan voittoon ja menestyksekkääseen toipumiseen sodan jälkeen.

Paketin lopullinen suuruus voi vielä muuttua parlamentin käsittelyssä, koska hallituksella ei ole tukenaan enemmistöä. Alustavat reaktiot pakettiin ovat kuitenkin olleet myönteisiä.

Ukrainan apupaketin lisäksi Stören hallitus ehdottaa viiden miljardin kruunun lisäystä apuun niille maille, joita Ukrainan sota on runnellut eniten ruuan ja muiden hyödykkeiden hintojen noustua nopeasti.

Norja on hyötynyt merkittävästi Ukrainan sodasta. Viime vuonna siitä tuli Euroopan suurin maakaasun toimittaja samalla kun kaasun hinta nousi kohisten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat