Viisi rugbynpelaajaa tuomittiin elinkautiseen törkeästä henkirikoksesta

Yhteensä kahdeksaa nuorta miestä syytettiin Argentiinassa 18-vuotiaan miehen pahoinpitelystä kuoliaaksi tammikuussa 2020. Viisi syytettyä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, kolme 15 vuoden vankeuteen.

Poliisiaitaan on kiinnitetty kuvia, jotka osoittavat tukea tammikuussa 2020 tapetulle Fernando Báez Sosalle.

6.2. 22:00

Argentiinassa Doloresin tuomioistuin tuomitsi viisi rugbynpelaajaa elinkautiseen vankeuteen törkeästä henkirikoksesta. Lisäksi se tuomitsi kolme muuta rugbynpelaajaa 15 vuoden vankeuteen toissijaisina osallistujina henkirikokseen.

Tuomarit olivat päätöksestä yksimielisiä. Asiasta kertovat muun muassa argentiinalaislehdet Clarín ja La Nación.

Syyttäjät ja uhrin vanhemmat olivat vaatineet elinkautista kaikille kahdeksalle rugbynpelaajalle, jotka ovat nyt 21–23-vuotiaita.

Argentiinaa järkyttänyt rikos tapahtui tammikuussa 2020. Club Náutico Arsenal Zárate -joukkueen pelaajat pahoinpitelivät 18-vuotiaan Fernando Báez Sosan joukolla kuoliaaksi yökerhon ulkopuolella rantalomakohteena tunnetussa Villa Gesellissä. Tekoa edelsi kahden porukan välinen riita yökerhon sisätiloissa, josta ovimiehet käskivät riitapukarit ulos.

Fernando Báez Sosan kuolema sai aikaan mielenosoituksia ympäri Argentiinan. Tapaus käynnisti myös keskustelun rasismin roolista yhteiskunnallisen väkivallan taustalla.

Silminnäkijät kertoivat rugbynpelaajien huutaneen: ”Tappakaa se saastainen musta!” Báez Sosa ei ollut afrikkalaistaustainen, mutta Argentiinassa mustiksi (espanjaksi negro) voidaan kutsua myös ihmisiä, joiden iho on hieman kantaväestöä tummempi.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun ja suuttumukseen vaikutti todennäköisesti myös se, että rugby on perinteisesti nähty vauraan yläluokan lajina.

”Ihmiset näkivät Fernandossa poikansa ja veljensä. Yhteiskunta ei enää siedä väkivaltaa ja ylimielisyyttä. Fernandoa halattiin kuin rauhan symbolia”, tuomari David Mancinelli argentiinalaiselle Infobae-verkkolehdelle.

Yksi tuomituista pyörtyi oikeudessa kuultuaan elinkautisesta tuomiostaan, uutisoi La Nación. Käsittelyn päätyttyä hänet vietiin pois paikalta ambulanssilla. Toinen tuomituista itki.

Suurelta yleisöltä ei pääosin herunut myötätuntoa tuomituille. Noin 400 ihmistä kokoontui kuuntelemaan tuomiota Fernando Báez Sosan kuolinpaikalle Villa Gasellissä, kertoo Infobae. Lehden mukaan tuomio sai väkijoukolta aplodit, mutta kirvoitti myös joitain vastaväitteitä siksi, että kolme tuomittua vältti elinkautisen.

Oikeudenkäynti näytettiin suorana lähetyksenä Youtubessa, ja lähetyksellä on jo satojatuhansia katselukertoja.

Argentiinan viranomaiset varautuivat myös levottomuuksiin, jonka vuoksi oikeudenkäynnin lähistöllä järjestettiin suuri poliisioperaatio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat