Tutkijat: Vahvoja viitteitä, että Putin päätti malesialais­koneen alas ampuneen ohjus­järjestelmän lähettämisestä

Lähes 300 ihmistä kuoli kesällä 2014, kun Itä-Ukrainan yllä lentänyt matkustajakone ammuttiin alas. Tutkijat lopettivat tutkinnat eivätkä usko, että Venäjän presidenttiä saadaan vastuuseen tapahtuneesta.

Toimittajat ja hollantilaistutkijat tarkastelivat turmakoneen jäänteitä marraskuussa 2014.

8.2. 17:54

Heinäkuussa 2014 Malaysia Airlinesin lento MH17 oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas Ukrainan yllä. Kaikki kyydissä olleet 298 matkustajaa kuolivat.

Itä-Ukrainassa oli tuolloin sodittu muutaman kuukauden ajan, ja helmikuussa Venäjä oli miehittänyt laittomasti Krimin niemimaan.

Kansainvälisen rikostutkinnan (JIT) mukaan koneen pudotti Itä-Ukrainan kapinallisalueelta laukaistu Buk-ilmatorjuntaohjus. Tutkijoiden mukaan ohjuslavetti kuului Venäjän asevoimille ja oli peräisin Kurskin ilmatorjuntayksiköstä.

Nyt tutkijat ovat löytäneet todisteita, jotka viittaavat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastuussa turman aiheuttaneiden aseiden päätymisestä Ukrainaan. Tutkijoiden mukaan on ”vahvoja viitteitä” siitä, että Putin oli henkilökohtaisesti hyväksynyt ohjusjärjestelmän lähettämisen Venäjän-mielisille separatisteille Itä-Ukrainaan.

Tutkijat perustavat tietonsa venäläisviranomaisten puhelinkeskusteluihin. Asiasta uutisoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”On vain yksi ihminen, joka tekee päätöksen.”

Tutkijoiden mukaan venäläisviranomaiset jopa lykkäsivät lopullista päätöstä aseiden lähettämisestä Ukrainan separatisteille kesäkuussa, koska Putin oli Ranskassa Normandian maihinnousun muistopäivänä.

”On vain yksi ihminen, joka tekee päätöksen” ja ”tämä ihminen on parhaillaan Ranskassa kokouksessa”, venäläisneuvonantaja sanoo tutkijoiden hallussa olevassa puhelinnauhoitteessa AFP:n mukaan.

Vaikka Putinin osallisuus vaikuttaa erittäin todennäköiseltä, tutkijat totesivat, ettei heillä ole tarpeeksi todisteita, jotta Putin voitaisiin saattaa vastuuseen teoistaan. Maansa johtajana Putin nauttii lisäksi immuniteetista, jonka vuoksi syytteen nostaminen häntä vastaan on tutkijoiden mukaan mahdotonta.

Koneen putoamiseen johtaneita tapahtumia on selvittänyt kansainvälinen tutkintaryhmä, johon kuuluu jäseniä Hollannista, Australiasta, Belgiasta, Malesiasta ja Ukrainasta – siis turmasta pahiten kärsineistä maista.

Suurin osa uhreista oli Hollannin kansalaisia. Oikeudenkäynti koneen alasampumisesta alkoi lähellä Amsterdamin Schipolin lentokenttää vuonna 2020. Marraskuussa 2022 Hollannin tuomioistuin tuomitsi kaksi Venäjän kansalaista ja yhden Ukrainan kansalaisen poissaolevina turmakoneen matkustajien murhasta.

Tuomittuja miehiä ei kuitenkaan syytetty koneen pudottaneen ohjuksen laukaisemisesta.

”Halusimme tietää, kuka oli viime kädessä vastuussa, ja se on selvää.”

Kuka lopulta pudotti matkustajakoneen, ei välttämättä koskaan selviä. Keskiviikkona syyttäjä sanoi, ettei ohjuksen ampuneita sotilaita ole tunnistettu.

Kansainvälinen tutkijaryhmä ilmoitti lakkauttavansa tutkinnat, sillä kaikki johtolangat on selvitetty loppuun. Syyttäjä Digna van Boetzelaer sanoi tiedotustilaisuudessa Haagissa, etteivät löydökset riitä uusien epäiltyjen syytteeseenpanoon.

Uhreja edustavan säätiön johtaja Piet Ploeg myönsi olevansa pettynyt, että tutkinnat loppuvat. Samalla hän sanoi kuitenkin olevansa hyvillään, että syyttäjät olivat esittäneet todisteensa Putinin osallisuudesta turmaan.

”Emme voi tehdä sillä paljoa, Putinia ei voida asettaa syytteeseen”, hän sanoi Reutersin mukaan. ”Me halusimme tietää, kuka oli viime kädessä vastuussa, ja se on [nyt] selvää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat