Poliisi epäsi luvan Koraanin polttamiseen Ruotsissa

SVT:n mukaan Koraanin polttolupa evättiin, sillä julkista turvallisuutta ja järjestystä ei pystyttäisi takaamaan, jos mielenosoitus tapahtuisi.

Äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Islamin pyhän kirjan Koraanin Tukholmassa tammikuussa.

8.2. 17:05

Tukholman poliisi on evännyt luvan Islamin pyhän kirjan Koraanin polttamiseen Turkin suurlähetystön edessä, kertoo viranomaislähde Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle. Lupaa oli pyydetty torstaina puolenpäivän aikaan järjestettävään mielenosoitukseen.

SVT:n mukaan poliisi oli käynyt asiasta keskustelun Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon kanssa. Keskustelun perusteella arvioitiin, ettei julkista järjestystä ja turvallisuutta pystytä takaamaan, jos mielenosoitus tapahtuisi.

”Me luonnollisesti kävimme keskustelun Säpon kanssa ennen kuin teimme ratkaisun”, sanoi Tukholman poliisin lehdistösihteeri Ola Österling.

Poliisi kertoi lehdistötiedotteessaan, että viime aikoina Koraanin polttamiset ovat ”herättäneet voimakkaita reaktioita” ja ”johtaneet muuttuneeseen uhkakuvaan Ruotsia vastaan”, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Säpo arvioi keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa, että Ruotsiin kohdistunut turvallisuusuhka on kasvanut.

Lue lisää: Säpo: Ruotsiin kohdistuu aiempaa enemmän turvallisuus­uhkaa

Yhdeksi syyksi uhkan kasvamiseen mainittiin muslimiyhteisöjä ympäri maailmaa suututtanut Koraanin polttaminen ja Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla järjestetty mielenosoitus.

Iranissa poltettiin Ruotsin lippu tammikuussa protestina Koraanin polttamiselle Ruotsissa.

Tiistaina Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kritisoi Tukholman poliisia ja sanoi, ettei lupia olisi tullut aiemminkaan myöntää, kertoo SVT.

Tukholman poliisin Österling kuitenkin sanoo, että poliisin arvion mukaan aiempi päätös luvan antamisesta Koraanin polttoon tanskalais-ruotsalaiselle äärioikeistopolitiikko Rasmus Paludanille oli silloin oikea. Poliisin mukaan tällä kertaa lupapyynnön tekijä ei ollut Paludan, vaan ”kulttuurista järjestöä” edustava yksityishenkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat