Entiset Twitter-johtajat kiistivät poliittisen ohjauksen Bidenin poikaa koskevien uutisten sensuroinnissa

Kyse oli ensimmäisestä julkisesta kuulemisesta tutkinnoissa, joita republikaanit ovat aloittaneet Joe Bidenin ja tämän lähipiirin toimista.

Entiset Twitter-johtajat James Baker (vas.), Vijaya Gadde ja Yoel Roth todistivat keskiviikkona Yhdysvaltain edustajainhuoneen valvontavaliokunnan edessä.

9.2. 2:55

Washington

Twitterin entiset johtajat kiistivät keskiviikkona kuulemisessa Yhdysvaltain kongressissa, että yhtiö olisi tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa sensuroidessaan uutisia Joe Bidenin pojasta viime presidentinvaalien alla. Kuulemisesta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja sanomalehti The Washington Post.

Lokakuussa 2020 Twitter esti noin vuorokauden ajan alustallaan julkaisut New York Postin uutisesta, joka kertoi Hunter Bidenin kannettavan tietokoneen sisällöstä ja vihjasi Joe Bidenin sotkeutuneen Ukrainan sisäiseen valtapeliin sikäläisen energiayhtiön hallituksessa istuneen poikansa eduksi.

Kolme silloista Twitterin johtajaa vakuutti asiaa tutkivan edustajainhuoneen valvontavaliokunnan edessä, että kyse oli yhtiön sisäisestä päätöksestä, jonka takana oli virheellinen käsitys siitä, että New York Postin uutinen olisi perustunut luvattomasti hakkeroituihin tietoihin.

He myös todistivat, että sensurointipäätöksiä tekee yhtiössä aivan eri väki kuin jonka työhön kuuluu olla yhteydessä viranomaisiin.

Kyse oli ensimmäisestä julkisesta kuulemisesta tutkinnoissa, joita republikaanit ovat viime vuoden kampanjoistaan lähtien vannoneet aloittavansa presidentti Bidenin ja tämän lähipiirin toimista. Viime marraskuun kongressivaaleissa republikaanit voittivat täpärästi edustajainhuoneen enemmistön.

Twitterin entisten johtajien todistuksista huolimatta valvontavaliokuntaa johtavat republikaanit jatkoivat epäilyksen kylvämistä yleisön mieliin siitä, että edellisen presidentin Donald Trumpin vaalitappion takana oli demokraattien, viranomaisten ja liberaalin median jonkinlainen salaliitto.

”Twitter – – oli yksityinen yritys, jota liittovaltion hallinto käytti siihen, mihin se ei itse kyennyt: rajoittamaan perustuslain takaamaa sananvapautta”, valiokunnan republikaanipuheenjohtaja James Comer väitti The Washington Postin mukaan.

Kun eräs entinen Twitter-johtaja todisti, että hän oli tekemisissä liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n kanssa lähinnä ulkovaltojen vaikutusyrityksistä, republikaaniedustaja Jim Jordan vastasi The Washington Postin mukaan, että ”uskoakseni teitä jekutettiin”.

Valkoinen talo kutsui kuulemisia tiedotteessaan Reutersin mukaan ”omituiseksi poliittiseksi julkisuustempaukseksi”.

Republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greene esitteli kuulemisessa viestiä oman Twitter-tilinsä jäädyttämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat