Etelä-Korea kritisoi Pohjois-Korean massiivista sotilas­paraatia

Etelä-Korean ulkoministeriön tiedottaja kehottaa Pohjois-Koreaa keskeyttämään ydinaseilla uhittelun ja palaamaan ydinaseiden riisuntaa koskeviin neuvotteluihin.

Mies katseli Etelä-Korean Soulissa torstaina Pohjois-Korean Pjonjangissa järjestettyyn paraatiin liittynyttä televisiolähetystä.

9.2. 8:43 | Päivitetty 9.2. 10:00

Pohjois-Koreassa järjestettiin keskiviikkoiltana suuri sotilasparaati, jossa esiteltiin diktatuurin kehittyneimpiä aseita, kertoi Pohjois-Korean valtionmedia KCNA varhain torstaina. Paraatilla juhlistettiin maan asevoimien perustamisen 75. vuosipäivää, ja sitä seurasi itse maan johtaja Kim Jong-un vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

Paraatissa esiteltiin ennätysmäärä ydin- ja mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia. Näytöksessä oli muun muassa kymmenen maan suurinta uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Asiantuntijoiden mukaan paraatissa nähtiin myös uusi, kiinteällä polttoaineella toimiva mannertenvälinen ballistinen ohjus. Mukana oli lisäksi ajoneuvoja, joilla kyseistä ohjusta voidaan kuljettaa.

Etelä-Korea arvosteli paraatin järjestämistä tuoreeltaan. Sen ulkoministeriö moitti paraatin järjestämistä muun muassa siitä syystä, että Pohjois-Korea on keskellä vaikeaa pulaa ruoasta.

Etelä-Korean ulkoministeriön tiedottaja Lim Soo-suk kehottikin maata keskeyttämään ydinaseilla uhittelun ja palaamaan ydinaseiden riisuntaa koskeviin neuvotteluihin.

Sotilaalliset jännitteet kasvoivat viime vuoden aikana alueella merkittävästi Pohjois-Korean tiheään tahtiin tekemien ohjuskokeiden vuoksi. Pohjois-Korea laukaisi vuonna 2022 enemmän ohjuksia kuin minään vuonna aiemmin.

Pohjois-Korea kertoi tammikuussa, että maa haluaa lisätä ydinaseidensa määrää eksponentiaalisesti. Maa aikoo myös kehittää uuden mannertenvälisen ballistisen ohjusjärjestelmän, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on ydinasein tehtävä vastaisku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat