Venäjän väitetään valmistautuvan suurhyökkäykseen – Nämä todisteet puhuvat sen puolesta

Useat asiantuntijalähteet uskovat Venäjän valmistautuvan uuteen suurhyökkäyksen itäisessä Ukrainassa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että uusi hyökkäys on jo käynnissä.

Ukrainalaissotilaita nousemassa ajoneuvoon Donetskin alueella keskiviikkona.

9.2. 15:50

ISW: Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksen Luhanskissa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi tuoreimmassa raportissaan, että Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksensä Luhanskissa Itä-Ukrainassa. ISW:n arvion mukaan merkittävä hyökkäys ei kuitenkaan ole vielä täydessä vauhdissa.

Ajatushautomo perustelee kantaansa kolmen venäläisdivisioonan viimeaikaisilla toimilla. ISW toteaa, että geopaikannetun kuvamateriaalin perusteella voidaan osoittaa Venäjän edenneen Svatoven luoteispuolella. Venäjä on lisännyt operaatioitaan huomattavasti myös Svatoven ja Kreminnan rintamalla viikon aikana.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat kertoneet näyttävästi venäläisjoukkojen hyökänneen Ukrainan puolustuslinjoja vastaan ja etenevän marginaalisesti Harkovan ja Luhanskin maakuntarajojen alueella.

Donetskin ”kansantasavallan” kansanmiliisin on lisäksi kerrottu ottaneen venäläisen tykistöpataljoonan komentoonsa. ISW arvioi raportissaan, että tämä saattaa tukea pyrkimystä vahvistaa heikentyneitä donetskilaisjoukkoja ennen Venäjän uutta suurhyökkäystä.

Ukrainan asevoimien puolustus on kuitenkin estänyt Venäjää saavuttamasta kovin merkittäviä voittoja. Venäjän uusi hyökkäys ei luultavasti vielä etene täydellä teholla, eikä sen onnistuminenkaan ole varmaa, ISW:n raportissa todetaan.

Stoltenberg varoitti Venäjän mittavista mobilisaatioaikeista

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg esitti niin ikään arvionsa Venäjän valmistautumisesta uuteen merkittävään hyökkäykseen.

Stoltenberg kertoi tammikuussa, että Venäjä valmistautuu sodan kiihtymiseen, eikä rauhanneuvotteluiden tai tulitauon mahdollisuudesta ole nähtävissä minkäänlaisia merkkejä.

”He ovat mobilisoineet 200 000 sotilasta lisää. Presidentti [Vladimir] Putin on osoittanut haluavansa uhrata tuhansia ja tuhansia nuoria venäläisiä sotilaita”, Stoltenberg kertoi Davosin talousfoorumissa.

Brittitiedustelu: Venäjän joukoilta puuttuu ammuksia ja ohjusyksiköitä

Britannian puolustusministeriön tiistaina julkaiseman päivittäisen tiedusteluraportin mukaan on todennäköistä, että Venäjä on valmistellut uuden laajan hyökkäyksen käynnistämistä jo tammikuusta lähtien.

Britit arvioivat, että Venäjän mittavan uuden hyökkäyksen tarkoituksena on vallata Donetskin alueella sijaitsevat Ukrainan hallitsemat alueet.

Brittitiedustelun mukaan syy Venäjän joukkojen hitaalle etenemiselle on suureksi osaksi se, ettei näillä ole tarpeeksi ammuksia ja hyökkäykseen vaadittuja ohjusyksiköitä.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo 1. helmikuuta pitämässään päivittäisessä puheessa, että Venäjä suunnittelee suurhyökkäystä.

Lisäksi brittilehti The Guardian uutisoi helmikuun alussa, että Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov arvioi Venäjän suunnittelevan suurhyökkäystä. Reznikovin The Guardianille esittämän arvion mukaan hyökkäys tapahtuisi 24. helmikuuta, jolloin hyökkäyssodan alkamisesta tulee kuluneeksi vuosi. Reznikovin perusteli päivämäärää sillä, että ”Venäjä pitää symbolismista”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat