USA: Kiinalais­pallo tarkoitettu vakoiluun, ei muistuttanut sää­pallon varustelua

Yhdysvallat uskoo pallon olevan osa Kiinan vakoiluilmapallojen joukkoa, jotka ovat lentäneet yli 40 maan yllä viidessä maanosassa.

Yhdysvaltain laivaston kuvassa näkyy, kun vakoilupallon jäännöksiä nostetaan Atlantista sunnuntaina 5. helmikuuta.

9.2. 18:34 | Päivitetty 9.2. 20:04

Yhdysvaltain yllä viime viikolla lentänyt kiinalaispallo oli tarkoitettu vakoilukäyttöön, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriö torstaina. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalaismedia The New York Times.

Ulkoministeriön mukaan pallon varustuksella pystyi poimimaan viestintäsignaaleja. Yhdysvallat uskoo pallon olevan osa Kiinan vakoiluilmapallojen joukkoa, jotka ovat lentäneet yli 40 maan yllä viidessä maanosassa, kertoo The New York Times.

Valkoinen talo kertoi torstai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat aikoo ottaa käyttöön toimenpiteitä palloon linkitettyjä kiinalaistoimijoita vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi aiemmin selvittävänsä kyseistä vaihtoehtoa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI antoi torstaina varovaisemman lausunnon pallosta. FBI kertoi olevansa alkuvaiheessa sen osien tutkinnassa, mutta ei ole kuitenkaan saanut vielä riittävästi todisteita tutkittavakseen, kertoo Reuters.

FBI:n mukaan suurin osa todisteista on edelleen meressä, eikä poliisilla ole ollut toistaiseksi pääsyä siihen pallon osaan, jossa suurin osa sen elektroniikasta sijaitsee, kertoo Reuters.

Yhdysvaltain yllä lentäneestä pallosta kerrottiin havaintoja ensimmäisen kerran viikko sitten torstaina. Yhdysvallat ampui pallon alas viime lauantaina meren yllä Etelä-Carolinassa, maan itärannikolla. Myös Latinalaisen Amerikan yllä oli aiemmin huomattu samankaltainen pallo.

Kiina on väittänyt, että Yhdysvaltain yllä lentänyt pallo oli siviilikäytössä ja tarkoitettu lähinnä sään tarkkailuun. Kiinan mukaan pallo oli päätynyt Yhdysvaltain ylle vahingossa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotteen mukaan pallon varustelu oli kuitenkin selvästi tiedustelua varten ja ristiriidassa sääpallojen varustuksen kanssa. Pallon varustelua tutkittiin korkearesoluutiokuvien avulla.

Pallossa oli useita antenneja, jotka pystyivät todennäköisesti keräämään ja paikantamaan viestintää, ulkoministeriö kertoo The New York Timesin mukaan. Lisäksi pallossa olevat aurinkopaneelit olivat riittävän suuria tuottamaan tehoa useiden tiedonkeruuanturien käyttämiseen.

Ulkoministeriö kertoo maan hallinnon uskovan vahvasti, että pallon valmistaneella yrityksellä on suoria kaupallisia yhteyksiä Kiinan asevoimien kanssa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät kuitenkaan ole varmoja siitä, millaista viestintää pallo pyrki keräämään ja mitä kohteita se tarkkaili.

Pallot aiheuttivat diplomaattisen selkkauksen Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, kun havainnot johtivat siihen, että Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken päätti lykätä vierailuaan Kiinaan. Kiinan ulkoministeriö puolestaan tuomitsi mitä jyrkimmin alasampumisen ja voimankäytön ilma-alusta vastaan. Kiina uhkasi myös ”varata oikeuden vastata Yhdysvaltojen toimiin” sopivaksi katsomallaan tavalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat