Missouri torjui ehdotuksen, joka olisi kieltänyt aseiden­kannon ala­ikäisiltä julkisilla paikoilla

Ehdotus kieltää aseidenkanto avoimesti alaikäisiltä julkisilla paikoilla oli osa keskustelua siitä, miten vähentää rikollisuutta Missourin St. Louisin kaupungissa.

AR-15-kiväärejä esillä kalifornialaisessa asekaupassa. Missourissa ehdotus alaikäisten aseenkannon kieltämisestä lähti paikallispoliisin pyynnöstä tiukentaa määräyksiä estääkseen ”14-vuotiaiden kävelemisen kaduilla kantaen AR-15-kiväärejä”.

9.2. 20:44

Yhdysvalloissa Missourin osavaltio päätti, että alaikäisillä on jatkossakin oikeus kantaa asetta avoimesti julkisilla paikoilla, kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat The Washington Post ja NBC News.

Keskilännessä sijaitsevan Missourin edustajainhuone äänesti keskiviikkona ehdotusta vastaan, joka olisi kieltänyt aseidenkannon avoimesti alaikäisiltä julkisilla paikoilla. Republikaanien hallitsema osavaltion edustajainhuone torjui ehdotuksen äänin 104–39. Vain yksi republikaani äänesti ehdotuksen puolesta.

Ehdotus kieltää aseet alaikäisiltä oli osa keskustelua siitä, miten vähentää rikollisuutta St. Louisin kaupungissa, kertoo The Washington Post.

Ehdotusta pidettiin tarpeettomana aseoikeuksien loukkauksena.

”Vaikka on intuitiivista, että 14-vuotiaalla ei ole selvää tarkoitusta [kantaa asetta], se ei todellisuudessa tarkoita, että hän aikoo vahingoittaa jotakuta. Emme voi tietää sitä”, sanoi republikaaniedustaja Tony Lovasco brittiläisen The Guardianin mukaan.

”Yleisesti ottaen emme syytä ihmisiä rikoksista, koska oletamme heidän vahingoittavan jotakuta.”

Ehdotuksen toi käsittelyyn St. Louisia edustanut demokraattiedustaja Donna Baringer. Tämä kertoo nostaneensa ehdotuksen esille sen jälkeen, kun hänen alueensa poliisi pyysi tiukempia määräyksiä estääkseen ”14-vuotiaiden kävelemisen kaduilla kantaen AR-15-kiväärejä”, kertoo The Washington Post.

Vuodesta 2017 Missourin asukkailta ei ole vaadittu lupaa aseiden kantamiseen piilossa, kertoo The Washington Post. Laki ei myöskään vaadi aseenomistajilta turvallisuuskoulutusta tai rikostaustan selvittämistä kantaakseen aseita piilossa monilla julkisilla paikoilla.

Aseenkanto-oikeudesta kiistellään usein Yhdysvalloissa, jossa joukkoampumiset ovat yleisiä, mutta vuodelta 1913 peräisin oleva laki oikeuttaa kansalaisen kantamaan asetta. Esimerkiksi tammikuun lopulla Kaliforniassa tapahtui ainakin kolme joukkoampumista viikon sisällä. Tammikuun alussa puolestaan 6-vuotiaan pojan epäiltiin ampuneen opettajaansa Virginiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat