Ydinsodan sattuessa parhaat mahdollisuudet selvitä ovat Australiassa tai Uudessa-Seelannissa

Tutkijoiden mukaan ruoka- ja energiaturvallisuus lisää ihmiskunnan mahdollisuuksia selviytyä ydinsodan kaltaisista katastrofeista.

Karjaa laitumella Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa.

9.2. 22:03

Sivilisaatiolla on parhaat mahdollisuudet selviytyä ydinsodan jälkeisestä tuhosta Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Islannissa.

Asia selviää Risk Analysis -tieteisjulkaisun tutkimusartikkelista, joka tarkastelee ihmiskunnan mahdollisuuksia jälleenrakentaa sivilisaatiota vakavan, auringonvaloa vähentävän katastrofin jälkeen. Tällaisia olisivat esimerkiksi supertulivuoren purkaus, asteroidin törmäys tai ydinsodasta aiheutuva ydintalvi.

Asiasta kirjoittaa The Guardian.

Kaikista vakavimmankin tuhon sattuessa on todennäköistä, että ympäri maailmaa säilyy ”taskuja”, joissa ihmiset selviävät, tutkijat kirjoittavat. Kaikista sitkeimmät maat pystyvät välttämään yhteiskunnan romahtamisen esiteolliselle tasolle.

Tutkijat arvelevat, että Australia, Uusi-Seelanti, Islanti, Salomoninsaaret sekä Vanuatu pystyisivät saarivaltioina tuottamaan tarpeeksi ruokaa asukkailleen katastrofin sattuessa.

Tutkijat tarkastelivat 38 saarivaltion kohdalla 13 tekijää, jotka mittaavat selviytymistä maailmanlopun jälkeisissä olosuhteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi ruoantuotanto, energiaomavaraisuus, teollisuus ja tuhon vaikutukset ilmastoon. Kaikista parhaiten mittauksissa pärjäsi Australia ja toisena Uusi-Seelanti, jotka sijaintinsa puolesta välttävät todennäköisesti ydinlaskeuman.

”Australian ruokavarannon puskuri on valtava”, tutkimuksessa todetaan. Lisäksi maalla on hyvä infrastruktuuri, korkea terveysturvallisuus ja isot puolustusvoimat.

Uusi-Seelanti selviäisi hyvin ilmaston jäähtymisestä, sillä kaikkialta maasta on lyhyt etäisyys merelle, joka suojelee äärimmäiseltä lämpötilan laskulta. Lisäksi maassa riittäisi syötävää. Toisaalta Uusi-Seelanti on myös hyvin riippuvainen tuonnista, mikä vaikeuttaisi selviytymistä omin voimin.

Mitä tulee muihin saarivaltioihin, ongelmaksi ei välttämättä muodostuisi ravinnon riittävyys, vaan teollisuuden ja sosiaalisen koheesion romahtaminen, summaavat tutkimusartikkelin kirjoittajat Otagon yliopiston professori Nick Wilson sekä tutkija Matt Boyd.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat