Moskovassa myydään karttoja, joissa ”uudet alueet” esitetään osana Venäjää

Monet kirjakaupat haluavat vielä odottaa viranomaisten ilmoitusta Venäjän ”uusista rajoista” ennen kuin laittavat karttoja myyntiin. Vääränlaisten karttojen levittämisestä voi saada jopa miljoonan ruplan sakot.

Venäjä liitti itseensä neljä Ukrainan aluetta 28. syyskuuta viime vuonna tekaistuina pidettyjen ”kansanäänestysten” jälkeen. Nyt Moskovassa on alettu myydä karttoja, joissa alueet esitetään osana Venäjää.

10.2. 16:08

Moskovalaiset kirjakaupat ovat alkaneet myydä karttoja, joissa Ukrainasta laittomasti liitetyt alueet esitetään osana Venäjää.

Venäläisen Atlas Print -painotalon tekemissä kartoissa Ukrainalle kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueet on kuvattu samalla karttavärillä kuin Venäjä. Myös Krimin niemimaa on esitetty samoin.

Asiasta kertovat muun muassa venäläismedia RBK ja maanpaossa toimiva oppositiomedia Novaja Gazeta Europe.

Painotalon mukaan uusien karttojen toimitukset alkoivat tällä viikolla ja niitä saa nyt useista moskovalaisista kirjakaupoista.

Venäjä liitti itseensä neljä Ukrainan aluetta 28. syyskuuta viime vuonna tekaistuina pidettyjen ”kansanäänestysten” jälkeen. Venäjän lisäksi YK:n jäsenmaista ainoastaan Pohjois-Korea ja Syyria ovat tunnustaneet pakkoliitokset. Krimin Venäjä liitti laittomasti itseensä jo vuonna 2014.

Aiemmin venäläiset jälleenmyyjät keskeyttivät karttatilaukset siksi aikaa, kun Venäjän valtioduuma käsitteli uutta ”ekstremismilakia”.

Viime joulukuussa duuma hyväksyi lakipaketin, jonka myötä yritykset voivat saada miljoonan ruplan sakon Venäjän ”alueellisen integriteetin” kyseenalaistavien karttojen levittämisestä.

Miljoona ruplaa on noin 12 700 euroa. Yksityishenkilöt voivat saada 1 000–3 000 ruplan sakot (noin 13–38 euroa).

”Kaikki nykyisin käytössä olevat opetuskäyttöiset kartastot ja kartat julkaistiin ennen viimeisimpiä aluemuutoksia. Siitä huolimatta monet suuret jälleenmyyjät ovat valmiita myymään ainoastaan päivitettyjä karttoja, joissa on Venäjän uudet rajat”, Atlas Printin johtaja Juri Suhanov väittää RBK:n mukaan.

Syksyn pakkoliitosten jälkeen Venäjän maanmittausviranomaiset ilmoittivat tuottavansa päivitetyn digitaalisen kartan Venäjän federaatiosta. RBK:n mukaan monet yritykset haluavat vielä odottaa virallista ilmoitusta Venäjän ”uusista rajoista” ennen kuin uusia karttoja laitetaan myyntiin.

Uusissa kartoissa Ukrainalle kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueet on kuvattu samalla karttavärillä kuin Venäjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat