Moldovan presidentti nimesi uuden pää­ministerin aiemmin päivällä eronneen tilalle

Moldovan hallitus erosi päivänä, jona maa selvitteli venäläisohjuksen päätymistä ilmatilaansa.

Moldovan perjantaina eronnut pääministeri Natalia Gavrilița johti maan hallitusta aikana, jota leimasivat muun muassa taloudelliset ongelmat.

10.2. 15:16 | Päivitetty 10.2. 17:08

Moldovassa presidentti Maia Sandu nimitti perjantaina puolustusneuvonantajansa Dorin Receanin maan uudeksi pääministeriksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sandu ilmoitti nimityksestä vain muutama tunti sen jälkeen, kun pääministeri Natalia Gavrilița kertoi tiedotustilaisuudessa, että maan hallitus eroaa.

Presidentti Sandu hyväksyi tuolloin hallituksen eron ja ilmoitti neuvottelevansa parlamentaaristen ryhmien kanssa uuden pääministerin nimittämisestä.

Uusi pääministeri Recean on Moldovan turvallisuusneuvoston sihteeri. Hän on toiminut aiemmin muun muassa sisäministerinä, kertoo Reuters. Recean kertoi, että hänen hallituksensa ensisijaiset tavoitteet tulisivat olemaan järjestys ja kuri, talouden elvyttäminen sekä rauha ja vakaus. Hän sanoi aikovansa jatkaa Moldovan EU-jäsenyyden tavoittelua.

Eurooppa-myönteisestä Gavrilițasta tuli pääministeri elokuussa 2021. Hallituskauteen on sisältynyt useita vaikeuksia.

Moldova on kärsinyt huimasta inflaatiosta, ja viime vuonna maahan tuli runsaasti pakolaisia Ukrainasta. Maassa on ollut myös sähkökatkoksia, kun Venäjä on iskenyt Ukrainan energiainfrastruktuuriin, johon Moldova on linkittynyt.

Moldovassa on 2,5 miljoonaa asukasta. Entinen neuvostotasavalta on kamppaillut päästääkseen irti riippuvuudestaan venäläiseen kaasuun.

Erityisesti kaasun nousevia hintoja vastaan on ollut mielenosoituksia. Tätä on kuvattu osaksi Kremlin tukemaa kampanjaa hallituksen horjuttamiseksi.

Hallituksen eroilmoitus tuli samana päivänä, jona Moldova on selvitellyt venäläisohjuksen päätymistä ilmatilaansa.

Moldovan puolustusministeriö kertoi perjantaina havainneensa venäläisen ohjuksen, joka ylitti Moldovan ilmatilan Ukrainan suunnalta. Moldova ilmoitti kutsuvansa Venäjän suurlähettilään puhutteluun tapauksen vuoksi, kertoi uutistoimisto AFP.

Venäjän ohjushyökkäykset Ukrainaan ovat aiemminkin lainehtineet Ukrainan rajanaapurin Moldovan puolelle. Esimerkiksi viime joulukuussa Moldovasta löytyi venäläisohjuksen kappaleita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat