Putinin puhe osoitti, että Venäjän keinot ovat käymässä vähiin sodan vuosi­päivän alla

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti linjapuheessaan Start-sopimuksen keskeyttämisestä. Kotimaansa yleisölle presidentti keskittyi puolustamaan ”erikoisoperaatiota” ja vakuuttamaan Venäjän voivan hyvin sanktioista huolimatta.

21.2. 15:53 | Päivitetty 21.2. 16:10

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähes kaksituntisen linjapuheen ainoa odottamaton asia oli ilmoitus, että Venäjä keskeyttää osallistumisensa ydinaseita rajoittavaan Start-sopimukseen.

Putin painotti, että Venäjä ei vetäydy sopimuksesta, vaan toistaiseksi keskeyttää osallistumisensa siihen. Presidentti vakuutti, että päätöksellä ei ole mitään tekemistä Ukrainan sodan ja lännen toimien kanssa.

Venäjä ja Yhdysvallat olivat sopineet toissa vuoden alussa jatkavansa uutta Start-sopimusta viidellä vuodella, minkä katsottiin edistävän kansainvälistä ja Euroopan turvallisuutta.

Putin on aiemmin useampaan otteeseen uhkaillut ydinaseiden käyttöönotolla, mutta nyt hän välitti kansainväliselle yleisölle konkreettisemman viestin ilmoittamalla Start-sopimuksen keskeyttämisestä.

Keinot ovat käymässä Putinilla sodan vuosipäivän alla vähiin, sillä esimerkiksi Venäjän energia-ase ei ole kurittanut Euroopan maita toivotulla tavalla.

Putin väitti Yhdysvaltojen kehittävän parhaillaan uudenlaisia ydinaseita, joten Venäjän puolustusministeriön ja ydinenergiayhtiö Rosatomin on taattava Venäjän valmius ydinkokeisiin. Ydinkokeita Venäjä tekee presidentin mukaan vain, jos Yhdysvallat suorittaa niitä ensin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää oman puheensa myöhemmin tiistai-iltana Puolassa.

Putin piti vuotuisen linjapuheensa Venäjän poliittiselle eliitille Moskovassa Gostinyi dvorissa Kremlin kupeessa tiistaina. Puheen pääosassa oli odotetusti Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Tilaisuuteen oli kutsuttu paikan päälle ”erikoisoperaation” sotilaita.

Suurin osa puheen annista oli suunnattu kotimaan yleisölle ja kuultu monta kertaa aiemmin. Putin keskittyi puolustamaan sodan välttämättömyyttä ja oikeutusta. Hän kiitti moneen kertaan kansalaisia uhrauksistaan ja ”erikoisoperaatioon” eri tavoin osallistuvia. Sodan alkamisesta hän syytti tuttuun tapaan Natoa ja länttä.

”He päästivät sodan valloilleen. Me käytimme ja käytämme voimaa lopettaaksemme sen.”

Venäjällä on eletty kulunut vuosi lisääntyneen ahdistuksen ja epävarmuuden tilassa, mutta muuta helpotusta presidentti ei kansalaisilleen tarjonnut kuin rahallista apua.

Sota jatkuu.

Sotilaille ja heidän perheelleen presidentti lupasi uusia tukia. Sotaveteraanien ja kaatuneiden sotilaiden omaisten auttamiseksi perustetaan erityinen rahasto.

Venäjän talouden Putin vakuutti voivan monin tavoin hyvin lännen pakotteista huolimatta. Venäjän talous ei ole romahtanut odotuksista huolimatta. Presidentti kehui muun muassa maan ennätyksellistä viljasatoa. Putinin mukaan työttömyysaste 3,7 prosenttia on historiallisen matala.

Putin puhui Venäjän liittokokoukselle edellisen kerran huhtikuussa 2021. Tuolloin Venäjä oli jo keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajalle ja Krimin niemimaalle.

Viime vuonna Putin ei pitänyt linjapuhettaan, vaan se siirrettiin tälle vuodelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat