Poliisi otti kiinni romahtaneen rakennuksen omistajan, joka yritti paeta Montenegroon

Antakyassa satojen ihmisten kerrotaan jääneen loukkoon sortuneen 12-kerroksisen rakennuksen raunioihin. Rakennuksella oli maine yhtenä alueen laadukkaimmista.

Maanjäristysten tuhoja Antakiyassa 10. helmikuuta.

10.2. 21:48

Turkin poliisi otti perjantaina kiinni urakoitsijan, joka oli yrittänyt paeta maasta sen jälkeen, kun hänen omistamansa rakennus oli romahtanut maanantain voimakkaan maanjäristyksen seurauksena. Asiasta kertovat Turkin valtiolliset mediat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Poliisi pidätti miehen Istanbulin lentokentällä, jonne mies oli mennyt pyrkimyksenään lentää Montenegroon.

Maanantain maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,8, ja sen jälkijäristykset ovat romahduttaneet tuhansia rakennuksia Turkissa ja Syyriassa. Tuhoisien järistysten uhriluku on ylittänyt jopa Maailman terveysjärjestö WHO:n tiistaisen arvion 20 000 kuolinuhrista.

Perjantai-iltaan mennessä kuolleiden määräksi oli AFP:n mukaan vahvistettu jo lähes 23 000.

Turkissa tuhansien rakennusten romahtaminen on herättänyt raivoa rakennusten laatua kohtaan. Erityistä julkisuutta on saanut kiinni otetun urakoitsijan omistaman 12-kerroksisen luksusrakennuksen romahtaminen Antakyassa.

Turkissa pelaavan ghanalaisen jalkapalloilijan Christian Atsun uskotaan jääneen sortuneeseen rakennukseen. Yhteensä yli 800 ihmisen sanotaan olevan yhä hautautuneina asuntokompleksin raunioihin, kertoo CNN Türk.

Lue lisää: Jalkapalloilija Christian Atsun tilanne onkin epä­selvä – Agentti: ”Atsua ei ole löydetty”

Suuttumus liittyy erityisesti romahtaneen rakennuksen maineeseen ja valmistumisvuoteen. Rakennuksessa oli 250 asuntoa, ja niitä on mainostettu erityisen korkealaatuisina. Rakennusta pidettiin yhtenä Hatayn maakunnan kestävimmistä, mutta maanantain järistykset saivat sen romahtamaan ja tuhoamaan sortuessaan myös ympäröiviä rakennuksia.

Merkille on pantu myös valmistusvuosi: 2012. Turkissa uusien talojen tulisi olla kestäviä.

Erityisesti rakennusmääräyksiä ja valvontaa kiristettiin vuoden 1999 tuhoisan İzmitin kaupungin alueella sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Turkkilaiset syyttivät tuolloin rakennusyrityksiä tuhoista, jotka johtivat ainakin 17 000 ihmisen kuolemaan.

Turkissa on maailmanluokan rakennustaitoa, mutta esimerkiksi 2000-luvun loppupuolen rakennusbuumi toi mukanaan leväperäistä käytöstä, korruptiota ja vaarallista vilunkia, kertoi Istanbulissa asuva entinen arkkitehti Kerem Tuncay HS:lle Turkin Afşinissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat