USA ampui alas Alaskan yllä lentäneen miehittämättömän kohteen – Pentagon: ei tiedossa, mistä oli peräisin

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä alasammuttu kohde oli. Valkoisen talon mukaan se oli henkilöauton kokoinen.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon piti Alaskan yllä alasammutusta kohteesta tiedotustilaisuuden perjantai-iltana Suomen aikaa. Kuvassa Pentagonin lehdistösihteeri Pat Ryder kuvattuna keskiviikkona.

10.2. 21:38 | Päivitetty 10.2. 23:02

Yhdysvallat kertoo perjantaina ampuneensa alas korkealla Alaskan yllä lentäneen kohteen. Alasammuttu kohde on Valkoisen talon mukaan noin henkilöauton kokoinen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kohde on siis huomattavasti pienempi kuin viime viikolla alas ammuttu Kiinan vakoilupallo.

Kohde ammuttiin alas presidentti Joe Bidenin käskystä, kertoo Reuters.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä alasammuttu kohde oli tai kenen se oli. Valkoinen talo kertoo, ettei se ole varma oliko kohde jonkin valtion omistama. Puolustusministeriö Pentagonin mukaan kohde oli miehittämätön, eikä se ollut ”varsinaisesti lentokone”.

Kohde lensi noin 12 kilometrin korkeudessa. Pentagonin mukaan pääsyy sen alas ampumiselle oli, että se olisi voinut aiheuttaa vaaraa matkustajalentokoneille. Se ammuttiin alas Alaskan koillisosassa, lähellä Kanadaa.

Puolustusministeriö Pentagon kertoi tapauksesta joitain lisätietoja tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana Suomen aikaan. Pentagon ei kuitenkaan kertonut tilaisuudessa tarkempaa tietoa alasammutusta kohteesta. Kohteen ampui alas F22-hävittäjä. Pentagonin mukaan ei ole myöskään tarkempaa tietoa siitä, mistä kohde tuli.

Kohde ammuttiin alas hieman ennen kahta paikallista aikaa eli hieman ennen iltayhdeksää Suomen aikaa. Alasampumisen aikaan kohde liikkui koillissuunnassa, Pentagon kertoi.

Valkoinen talo kertoi noin puoli kymmeneltä Suomen aikaa, että Yhdysvaltain hävittäjä ampui kohteen alas viimeisen tunnin aikana.

Yhdysvaltain hallinnon edustaja John Kirby sanoi aiemmin, että Yhdysvallat odottaa löytävänsä kohteen jäänteitä maan aluevesiltä, kertoo Reuters.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto sulki ilmatilaa Deadhorsen alueella Pohjois-Alaskassa operaation ajaksi, kertoo Reuters.

Yhdysvallat sai ensimmäisen kerran tiedon kohteesta torstai-iltana paikallista aikaa.

Viimeksi viikko sitten torstaina kerrottiin havaintoja Yhdysvaltain yllä lentäneestä kiinalaispallosta. Yhdysvallat ampui pallon alas viime lauantaina meren yllä Etelä-Carolinassa, maan itärannikolla. Myös Latinalaisen Amerikan yllä oli aiemmin huomattu samankaltainen pallo.

Kuluneella viikolla Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi, että kiinalaispallo oli tarkoitettu vakoilukäyttöön. Kiina on puolestaan sanonut, että siviilikäytössä ollut pallo oli tarkoitettu lähinnä sään tarkkailuun.

Valkoinen talo sanoi perjantaina, että aiempi kiinalaispallo lennätettiin tarkoituksella Yhdysvaltojen ylle, kertoo Reuters.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat