Espanja tarjoaa kansalaisuutta Nicaraguasta vapautetuille toisin­ajattelijoille

Nicaragua riisti kansalaisuuden vapauttamiltaan 222 poliittiselta vangilta, ja syytti heitä maanpettureiksi. Vapautetut vangit ovat tällä hetkellä Yhdysvalloissa.

10.2. 22:46

Madrid

Espanja tarjoaa kansalaisuutta yli 200 poliittiselle vangille, jotka Nicaragua vapautti vankiloistaan torstaina, Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares kertoo Servimedia-uutistoimistolle.

Nicaragua kertoi torstaina karkottaneensa 222 poliittista vankia Yhdysvaltoihin ja vieneensä näiltä kansalaisuuden ja poliittiset oikeudet. Vapautettujen joukossa oli muun muassa toimittaja ja presidenttiehdokas Cristiana Chamorro ja hänen veljensä, entinen ministeri Pedro Joaquin Chamorro.

Espanjan ulkoministeri lupasi kansalaisuuden myös kaikille niille vangeille, jotka ovat joutuvat vielä samaan tilanteeseen kuin nyt vapautetut. Nicaragualaismedioiden julkaisemien nimilistojen perusteella vapauttamatta jäi 39 poliittista vankia.

Yhdysvallat on osallistunut neuvotteluihin vankien vapauttamiseksi, ja maa tarjosi toisinajattelijoille mahdollisuutta viipyä maassa muutaman vuoden ajan. Kansalaisuutta se ei kuitenkaan tarjonnut.

Toisinajattelijoita uhkasi siis jääminen ilman kansalaisuutta.

Lue lisää: Nicaraguan diktaattori vapautti yli 200 poliittista vankia, mutta riisti heiltä kansalaisuuden

Albaresin mukaan kansalaisuuden myöntämiseen tarvittava byrokratia hoituu nopeasti erikoiskäsittelyllä. Ministerineuvosto pystyy myöntämään kansalaisuuden yksinkertaisesti hyväksymällä kuninkaallisen päätöksen, kertoo El País -sanomalehti.

Moni Latinalaisen Amerikan toisinajattelija on vuosien varrella löytänyt uuden kodin Madridista, mutta Espanja ei ole myöntänyt kansalaisuutta heille kaikille.

Espanjan nykyinen hallitus on helpottanut Espanjan kansalaisuuden saamista myös muuten kuin erikoiskäsittelyn avulla. Viime vuonna voimaan astui niin kutsuttu demokraattisen muisti laki, joka laajensi ulkomailla syntyneiden oikeuksia kansalaisuuteen, jos heillä oli espanjalaissukulaisia.

Nicaragua vangitsi satoja ihmisiä vuoden 2018 hallitusten vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset tukahdutettiin kovin ottein, minkä seurauksena yli 350 ihmistä kuoli ja yli sata tuhatta ihmistä pakeni maasta.

Lisäksi kymmeniä opposition edustajia vangittiin toissa vuoden vaalien alla.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken kutsui vankien vapauttamista torstaina tiedotteessaan ”rakentavaksi askeleeksi kohti ihmisoikeusrikoksiin puuttumista”. Vaikka vankien yllättävä vapauttaminen otettiin maailmalla vastaan riemulla, ihmisoikeusaktivistit muistuttavat, että kansallisuuden riistäminen vapautetuilta vangeilta rikkoo ihmisoikeuksia.

Juan Carlos Arce Nicaragua nunca + -ihmisoikeuskollektiivista arvioi, että tapahtuneessa on kyse Latinalaisen Amerikan lähihistorian suurimmasta maanpaosta, kertoo CNN.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat