Meduza: Putinin suosikki­lehti julkaisi verkko­sivuillaan kymmen­kunta sodan­vastaista artikkelia

24-vuotias sodanvastainen Kreml-kriitikko Vladimir Romanenko kertoi kirjoittaneensa jutut. Hän kertoi ottaneensa vastaan työpaikan Komsomolskaja Pravdan toimittajana, sillä tarvitsi rahaa.

12.2. 9:17

”Krim on Ukrainaa, Venäjän on palautettava niemimaa”.

”Navalnyin kidutus: Näin Venäjän vankilat kohtelevat poliittisia vankeja”.

Muun muassa tällaisia otsikoita ilmestyi lauantai-iltana venäläisen Komsomolskaja Pravda -lehden verkkosivuille, kertoo venäjänkielinen riippumaton uutissivusto Meduza.

Meduzan mukaan juttujen julkaisijaksi paljastui lehden uutistoimittaja Vladimir Romanenko. 24-vuotias Romanenko kertoi Prodolženie Sleduet -verkkolehdelle vastustavansa Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa mutta ottaneensa työn Komsomolskaja Pravdasta vastaan syyskuussa, koska hän tarvitsi rahaa.

Erityisen kiusallisen tilanteesta tekee se, että Komsomolskaja Pravda on yksi Venäjän suurimmista sanomalehdistä. Meduza on aiemmin kirjoittanut Komsomolskaja Pravdan olevan Venäjän presidentti Vladimir Putinin suosikkilehti.

Osassa julkaistuista jutuista oli maininta, jonka mukaan julkaistun materiaalin tarkoituksena ”on paljastaa verisen diktaattori Putinin johtaman Kremlin hallinnon valheet”.

Artikkelit ehtivät olla julki noin kymmenen minuuttia, ennen kuin ne poistettiin.

Romanenko kertoi julkaisseensa jutut tarkoituksella hyökkäyssodan vuosipäivänä alla osoittaakseen mieltään Venäjän toimia vastaan. Kirjoituksiaan hän kutsui eräänlaiseksi sovitukseksi.

”Julkaisin työvuoroni aikana artikkeleita, joissa kerrottiin Venäjän viranomaisten ja armeijan rikoksista Ukrainassa. Siviiliuhrien määrästä. Siitä, kuinka monta ihmistä Venäjän armeija on oikeasti menettänyt sodan aikana, ja siitä, kuinka paljon rahaa Putin sijoittaa sotaan”, Romanenko kertoi Prodolženie Sleduet -lehdelle.

Hän kertoi käyttäneensä juttujensa lähteinä Ukrainan viranomaisten, riippumattomien venäläisten medioiden ja länsimaisten tiedotusvälineiden keräämiä tietoja.

Romanenko kertoi haastattelussaan haluavansa pyytää anteeksi ukrainalaisilta osallisuuttaan sotaan.

”Tekoni kertoo, että jopa propagandaa kirjoittavien joukossa on ihmisiä, jotka todellisuudessa vastustavat sitä”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat