Jälleen yksi tunnistamaton lentävä esine ammuttiin alas Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer kuvaili aiemmin sunnuntaina perjantaina ja lauantaina Yhdysvalloissa ja Kanadassa alasammuttuja esineitä kiinalaista vakoilupalloa pienemmiksi ilmapalloiksi.

Yhdysvaltain laivasto nosti vakoilupalloa merestä Etelä-Carolinan rannikolla helmikuun alussa.

12.2. 18:29 | Päivitetty 13.2. 7:29

Perjantaina ja lauantaina Yhdysvaltojen Alaskassa ja Pohjois-Kanadassa alasammutut tunnistamattomat lentävät esineet olivat todennäköisesti myös palloja kuten viime viikolla alasammuttu kiinalainen vakoilupallo, joskin huomattavasti sitä pienempiä. Asiasta kertoi Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja, demokraatti­puolueen Chuck Schumer yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

Yhdysvallat kertoi ampuneensa alas tuntemattoman lentävän esineen Alaskan yllä perjantaina. Myöhään lauantai-illalla paikallista aikaa Kanadan ja Yhdysvaltain ilmavoimat ampuivat yhdessä alas Kanadan Yukonin yllä lentäneen esineen.

Sunnuntaina Yhdysvaltain ilmatila suljettiin Michigan-järven yllä ”kansallisen puolustuksen” vuoksi, tiedotti uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain ilmailuhallinto.

Maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa Yhdysvaltain pohjoisen alueen komentaja kenraali Glen VanHerck sanoi, ettei vielä ole selvää, miten viimeisimmät kolme esinettä ovat pysyneet ilmassa. Hän painotti, ettei tästä syystä käytä termiä ”ilmapallo” kuvaillessaan niitä.

Huronjärven yllä alas ammuttu esine putosi VanHerckin mukaan Kanadan aluevesille. Päätökset ampua esineet alas tehdään hänen mukaansa jokaisen tapauksen kohdalla erikseen.

Kysyttäessä tiedotustilaisuudessa, voisivatko maapallon ulkopuoliset olennot olla vastuussa esineistä, VanHerck ei suostunut sulkemaan mitään mahdollisuuksien ulkopuolelle.

”Annan tiedustelu- ja vastatiedusteluviranomaisten selvittää sen. En ole sulkenut mitään pois.”

Pian VanHerckin tiedotustilaisuuden jälkeen toinen yhdysvaltalainen puolustus­viranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, etteivät asevoimat ole nähneet mitään todisteita maapallon ulkopuolisten olentojen osuudesta tapahtumiin.

”Tällä hetkellä jatkamme kaikkien uhkien ja mahdollisten uhkien arviointia, mitkä suuntautuvat kohti Pohjois-Amerikkaa ja tarkoituksenamme on tunnistaa ne”, VanHerck kertoi.

Kymmenen jälkeen illalla Suomen aikaa Yhdysvaltain edustajainhuoneen michiganilais­edustaja Jack Bergman kertoi viestipalvelu Twitterissä, että Yhdysvaltain armeija oli ”poistanut käytöstä” ”esineen” Huron-järven yllä Isojenjärvien alueella, lähellä Michigan-järveä. Michiganilaisedustaja Elissa Slotkin taas twiittasi, että tulevina päivinä selvinnee, mikä esine on kyseessä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kohde ammuttiin alas, koska sillä oli ”potentiaalisia valvontakykyjä”. Esine oli myös lentänyt arkaluonteisten sotilaskohteiden lähellä.

Yhdysvallat on kertonut, että presidentti Joe Biden oli määrännyt ampumaan esineen alas. Presidentin hallinnon virkamiehen mukaan ampuminen tehtiin varmuuden vuoksi. Kohteen ei arvioitu aiheuttavan sotilaallista uhkaa, mutta se olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteen siviili-ilmailulle, koska se lensi 6 000 metrin korkeudessa.

Reutersille puhuneet yhdysvaltalaiset viranomaislähteet kertoivat aiemmin sunnuntaina, esineen muoto oli kahdeksankulmio. Sillä ei ollut mukanaan selkeästi havaittavaa lastia, eikä se aiheuttanut sotilaallista uhkaa Yhdysvalloille.

Esineellä ei myöskään ollut lähteiden mukaan vakoilukykyä ja se oli havaittu Montanan osavaltion yllä lauantaina.

Myös Kanada sulki ilmatilansa sunnuntaina Ontarion Tobermoryn alueella ”ilmapuolustus­operaation” takia, kertoo Reuters. Tobermory sijaitsee Huron-järven rannassa.

Schumer kertoi sunnuntaina, että tämän viikonlopun esineet olivat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin viime viikolla alasammuttu kiinalainen vakoilupallo, joka oli 60 metriä korkea. Schumerin mukaan pallot olivat kuitenkin riski ilmailulle, sillä ne lensivät samalla korkeudella kaupallisten lentojen kanssa.

Valkoisen talon tiedottaja sanoi sunnuntaina Schumerin tavoin, että perjantaina ja lauantaina alasammutut esineet olivat kiinalaispalloa pienempiä.

Valkoinen talo ei kuitenkaan sanonut, olivatko esineet palloja vaan tiedottajan mukaan ne ”eivät muistuttaneet läheisesti” vakoilupalloa. Tiedottajan mukaan Valkoinen talo ei tee tarkempaa määritelmää alasammutuista esineistä ennen kuin ne löydetään.

Schumer myönsi ABC:n haastattelussa, ettei Yhdysvallat tiennyt vakoilupallojen olemassaolosta kuin vasta muutama kuukausi sitten.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi sunnuntaina Reutersin mukaan, että alasammutun esineen etsinnät ovat käynnissä Yukonissa. Kun esine löydetään, se analysoidaan. Trudeau kertoi lauantaina, että etsinnöistä ja analyysista vastaavat Kanadan puolustusvoimat.

”On vielä paljon selvitettävää. Siksi tämä analyysi tulee olemaan erittäin tärkeä”, sanoi Trudeau.

Kanadan puolustusministeri Anita Anand kuvaili sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa alasammutun kohteen olleen sylinterinmuotoinen.

Viime viikolla Yhdysvallat ampui alas Etelä-Carolinan yllä kiinalaisen vakoilupallon.

Alasampumisen seurauksena Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken siirsi sovittua vierailuaan Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Vierailulle ei ole vieläkään sovittu uutta ajankohtaa.

Myös Etelä-Amerikan yllä havaittiin viime viikolla vakoilupallo. Kiina väittää pallon eksyneen alueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat