Ainakin viisi kuollut Uuden-Seelannin syklonissa, Wellingtonia ravisteli maanjäristys

Uuteen-Seelantiin asetettiin tiistaina hätätila myrskyn takia. Keskiviikkona myrsky oli jo laantunut.

Uuden-Seelannin puolustusvoimien jakamassa kuvassa näkyy, kuinka ihmisiä pelastetaan helikopterin avulla tiistaina lähellä Napierin kaupunkia.

15.2. 2:20 | Päivitetty 15.2. 23:13

Uudessa-Seelannissa Gabrielle-syklonin takia kuolleiden määrä on noussut ainakin viiteen, kertoo uutistoimisto AFP. Yli 10 000 ihmistä on joutunut lähtemään myrskyn takia kodeistaan.

Paikalliset viranomaiset pelkäävät The New Zealand Herald -lehden mukaan uhriluvun vielä nousevan muun muassa laajalle levinneiden tulvavesien takia.

Lisäksi Hawke’s Bayn alueen asukkaita kehotetaan lähtemään alueelta välittömästi. Alueelle on ennustettu voimakkaita ukkosmyrskyjä, joiden myötä vettä voi sataa 25–40 millimetriä.

Poliisin mukaan yksi kuolonuhreista on lapsi, joka löydettiin syrjäisestä itärannikon kaupungista. Lapsen uskotaan joutuneen tulvaveden varaan. Yksi uhreista kuoli tämän talon romahtaessa maanvyörymän takia. Yksi uhreista oli vapaaehtoinen palomies.

Aiemmin kerrottiin, että kaksi ruumista löydettiin Hawke's Bayn alueelta, jota myrsky koetteli pahasti. Yli 300 ihmistä pelastettiin alueella kattojen päältä.

Tiistaina Uuteen-Seelantiin julistettiin tuhoisan myrskyn takia hätätila.

Keskiviikkona maan pääkaupunkia Wellingtonia myös ravisteli maanjäristys, joka oli vahvuudeltaan 5.7. Järistyksen keskipiste oli Cookinsalmella Uuden-Seelannin pääsaarien välissä. Järistyksestä ei ole toistaiseksi raportoitu vaurioita.

Lue lisää: Uudessa-Seelannissa julistettiin kansallinen hätä­tila: ”Ennen­näkemätön sää­ilmiö”

Keskiviikkona myrskyn laantuessa pelastushenkilökunta pääsi alueille, joita myrsky oli eristänyt.

Hallituksen mukaan kokonaiskuva myrskytuhoista on yhä epäselvä erityisesti Hawke's Bayn laajalla alueella, joka tunnetaan viljelysmaistaan, vuoristostaan ja vaikeasti saavutettavista kylistään.

”Tiedoissamme on yhä aukkoja. Joillakin alueilla ei ole ollut viestintäyhteyksiä pariin päivään, ja tiedämme vedestä sekä ruoasta olevan pulaa”, kertoi pelastustöistä vastaava ministeri Kieran McAnulty radioasema Newstalk ZB:lle.

Yhteensä yli 10 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa myrskyn takia Uuden-Seelannin Pohjoissaarella. 160 000 ihmisen kerrottiin olevan yhä vailla sähköä keskiviikkona.

Keskiviikkoaamulla Suomen aikaan 1 400 ihmistä oli vielä tavoittamattomissa.

Myös Wairoan pormestari Craig Little kertoi The New Zealand Herald -sanomalehden mukaan, että alue on täysin eristyksissä, koska muun muassa siltoja on tuhoutunut myrskyssä.

”Tällä hetkellä meillä on riittävästi ruokaa, vettä ja polttoainetta muutamaksi päiväksi. Tieverkoston kokemat tuhot, internet- ja puhelinyhteyksien puute on johtanut siihen, että moniin ihmisiin ei ole vielä saatu yhteyttä.”

Kyseessä on Littlen mukaan ”katastrofaalisin” sääilmiö, joka on osunut alueelle miesmuistiin.

Myrsky on aiheuttanut myös muun muassa maavyöryjä. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos on pahentanut ja voimistanut sään ääri-ilmiöitä, kuten myrskyjä.

Uusi-Seelanti julisti tiistaina kansallisen hätätilan syklonin takia.

”Tämä on ennennäkemätön sääilmiö, jolla on valtavia vaikutuksia läpi suurimman osan Pohjoissaarta”, sanoi ministeri McAnulty tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat