Pelastajat kuulevat edelleen ääniä raunioista, kun järistyksestä on kulunut yli viikko

Maanjäristyksissä on kuollut ainakin yli 41 200 ihmistä.

Turkin Kahramanmaraşissa pelastustyöt jatkuivat tiistaina.

15.2. 5:42

Eteläisessä Turkissa edelleen työskentelevät pelastajat kertovat kuulevansa edelleen selviytyjien ääniä raunioista, CNN-televisiokanava kertoo.

Esimerkiksi CNN Türk -televisiokanavalla on näytetty, kuinka pelastajat ovat pelastaneet Kahramanmaraşin alueella kolme siskoa raunioista. Lisäksi pelastettiin 35-vuotias nainen, joka oli ollut raunioissa noin 205 tuntia.

Viime viikolla tapahtuneiden maanjäristyksissä kuolleita on nyt ainakin yli 41 200. YK:n edustajien mukaan kuolleiden lukumäärä tulee vielä kasvamaan.

Selviytyjien löytymisen todennäköisyydet ovat kuitenkin laskemassa sitä mukaa, mitä aikaa järistyksistä on kulunut. Turkissa ja Syyriassa tapahtuneista maanjäristyksistä on kulunut nyt yli viikko.

YK:n avustuspäällikön Martin Griffithsin mukaan pelastusvaihe uhrien auttamiseksi on päättymässä. Nyt on hänen mukaansa alkamassa humanitaarinen vaihe, jossa selviytyjille tarjotaan muun muassa ruokaa, psykososiaalista tukea ja suojaa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) puolestaan on peräänkuuluttanut ihmisten auttamista myös traumojen kanssa. Maanjäristyksistä kärsineille alueille tarvitaan WHO:n mukaan kipeästi psykologista ja mielenterveydellistä apua.

Esimerkiksi Syyriassa toimivat niin sanotut Valkokypärät ovat ilmoittaneet viime viikolla, että he ovat päättäneet etsintä- ja pelastusvaiheen. Kapinnallisten hallinnoimille alueille on julistettu seitsemän päivän suruaika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat