”Kuinka monta muuta idioottia?” – Unkarin EU-komissaari joutui pyytämään anteeksi sanojaan

Komissaari Várhelyin mukaan kyseessä oli erillinen keskustelu, jota hän kävi kabinettipäällikkönsä kanssa, eikä tarkoitus ollut nimitellä meppejä.

EU-komissaari Oliver Várhelyi. Kuva helmikuun alusta, kun Várhelyi oli vierailulla Italiassa.

15.2. 14:30

Bryssel

EU-komission unkarilainen komissaari Olivér Várhelyi joutui keskiviikkona pyytämään anteeksi puheitaan Euroopan parlamentin edessä päivää aiemmin.

Laajenemisesta vastaava Várhelyi oli tiistaina parlamentin kuultavana laajenemisesta ja Länsi-Balkanista. Hän istui alas puheenvuoronsa päätteeksi ja sanoi vielä mikrofonin ollessa auki unkariksi: ”Kuinka monta muuta idioottia on vielä jäljellä?”

Kommentti herätti parlamentissa raivoa, koska mepit luonnollisesti olettivat Várhelyin viitanneen heihin. Osa mepeistä on vaatinut Várhelyin eroa.

Keskiviikkona Várhelyi julkaisi lausunnon, jossa hän kertoo vilpittömästi katuvansa huomautustaan.

”Se liittyi yksityiseen meneillään olleeseen keskusteluun, jota kävin kabinettipäällikköni kanssa täysin toisesta asiasta ja joka oli irrotettu asiayhteydestä. Pyydän anteeksi mahdollista väärinkäsitystä siihen liittyen”, Várhelyi sanoo lausunnossaan.

”Kunnioitan täysin kaikkia EU-instituutiota, mukaan lukien parlamenttia ja sen kunnianarvoisia jäseniä.”

EU-parlamentin ja Várhelyin keskinäiset välit ovat kireät jo entuudestaan. Parlamentissa häntä on kutsuttu Unkarin pääministerin Viktor Orbánin komissaariksi.

Tammikuussa parlamentti vaati tutkintaa siitä, onko Várhelyi rikkonut komission toimintasääntöjä. Kyse on siitä, onko hän laajentumiskomissaarina riittävästi edistänyt oikeusvaltioperiaatetta EU:n jäseniksi haluavissa maissa.

Etenkin parlamentin sosiaalidemokraattien mukaan Várhelyi on muun muassa vähätellyt Serbian presidentin Aleksandar Vučićin hyökkäyksiä demokratiaa kohtaan ja väitetysti tukenut serbitasavallan presidentin Milorad Dodikin separatistisia toimia Bosniassa ja Hertsegovinassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat