Venäläinen toimittaja Maria Ponomarenko on tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen siperialaisessa tuomioistuimessa, koska hän kertoi sosiaalisessa mediassa venäläisten tuhoisasta ilmaiskusta Mariupolin teatteriin Ukrainassa.
Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Politico.
Siperialainen tuomioistuin tuomitsi Ponomarenkon ”valeuutisten” levittämisestä. Tuomio perustuu lakeihin, joita Venäjällä on laadittu hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.
Tuomioistuin myös kielsi Ponomarenkoa toimimasta toimittajana viideksi vuodeksi.
Viime maaliskuussa Venäjä pommitti Mariupolin teatteria, jonka sisällä ja lähellä oli tapahtumahetkellä satoja siviilejä. Teatterin ympärille oli sijoitettu kylttejä, joissa luki suurin kirjaimin ”lapsia”.
Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat. Ukrainan viranomaisten mukaan iskussa kuoli 300 ihmistä, mutta uutistoimisto AP:n selvityksen mukaan uhreja saattaa olla jopa 600. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut pommitusta ilmiselväksi sotarikokseksi.
Venäjä kiisti pommittaneensa teatteria ja väitti, että teatteri räjäytettiin sisältäpäin.
Ponomarenko jakoi tietoa Venäjän ilmaiskusta Telegram-verkostossa. Hänet pidätettiin huhtikuussa.
Ponomarenko puhui tuomioistuimelle ennen tuomitsemistaan.
”Jos olisin syyllistynyt aitoon rikokseen, voisin pyytää lievennystä tuomioon, mutta moraalisista ja eettisistä syistä en aio tehdä sitä”, Ponomarenko totesi.
Hän kutsui itseään isänmaalliseksi oppositio-pasifistiksi ja arvosteli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän päätti puheensa sanomalla, että kaikki totalitaariset järjestelmät ovat vahvimmillaan juuri ennen romahtamistaan.
Ponomarenkon asianajajan mukaan toimittaja on kärsinyt vankeudessa mielenterveysongelmista. Ponomarenkolla on kaksi pientä lasta.
Lehdistönvapausjärjestö Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI tuomitsee Ponomarenkon tuomion ja kutsuu syytteitä tekaistuiksi.
Venäjä muutti pian sodan alkamisen jälkeen rikoslakia niin, että Venäjän armeijaa koskevan ”valheellisen tiedon” levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen.
Ponomarenko ei ole ainoa, joka on tuomittu uuden rikoslain perusteella.
Viime kesänä moskovalainen kaupunginosavaltuutettu Aleksei Gorinov tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan ”väärän tiedon” levittämisestä, sillä hän vastusti julkisesti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja vaati kansalaisyhteiskunnalta toimia sodan lopettamiseksi. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeustyöryhmä totesi tällä viikolla, että Gorinovin pidätys on mielivaltainen ja vaati hänen vapauttamistaan.
Joulukuussa venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jašin tuomittiin niinikään samoista syistä kahdeksaksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen, kun hän tuomitsi Youtubessa Venäjän toimet Butšassa.