Titanicin hylyltä julkaistaan harvinaista video­materiaalia elokuvan juhla­vuoden kunniaksi

Titanic kohtasi traagisen loppunsa vuonna 1912, mutta hylky löydettiin vasta vuonna 1985. Nyt alkuperäisiä tutkimusretkiä tehnyt instituutti julkaisee harvinaista videomateriaalia vuodelta 1986, Titanic-elokuvan juhlavuoden kunniaksi.

15.2. 20:42 | Päivitetty 15.2. 22:51

Höyrylaiva Titanic upposi hyiseen hautaansa vuonna 1912, mutta meni yli 70 vuotta, ennen kuin aluksen lopullinen lepopaikka löydettiin.

Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) julkaisee nyt vuonna 1986 otettua videokuvaa juhlistaakseen ikonisen Titanic-elokuvan 25-vuotisjuhlia. Videokuvaa on yhteensä yli 80 minuutin ajan.

WHOI:n mukaan suurinta osaa materiaalista ei ole koskaan näytetty suurelle yleisölle. Materiaali tulee nähtäville WHOI:n Youtube-kanavalla helmikuun 16. päivä. Siitä on jo julkaistu noin minuutin mittainen traileri.

Tunnetusti Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi huhtikuussa 1912 vieden mukanaan noin 1 500 ihmisen hengen. Vuosien varrella alueelle tehtiin tutkimusretkiä, mutta vasta vuonna 1985 teknologia oli tarpeeksi kehittynyttä Titanicin hylyn löytämiseksi.

Kaksi tutkimusryhmää, toinen yhdysvaltalainen ja toinen ranskalainen, valitsivat Titanicin kohteekseen, kun ne testasivat uutta vedenalaisen maailman tutkimiseen tarkoitettua kalustoaan. Vasta 2000-luvulla paljastettiin, että Yhdysvaltain operaation taustalla oli merivoimien rahoittama kylmän sodan hanke, jonka varsinaisena tarkoituksena oli saada tietoa kahdesta uponneesta ydinsukellusveneestä.

Sinnikkään merenpohjan haravoimisen jälkeen Titanic löytyi miehittämättömän Argo-järjestelmän avulla. Amerikkalaisten kehittämä Argo oli kaikuluotaimia ja videokameroita hyödyntävä merenpohjan yllä hinattava kelkka, joka oli siihen aikaan uusinta teknologiaa.

Argon avulla ihmiset saivat ensimmäistä kertaa nähdä, miltä Titanicin viimeinen leposija näytti. Alus lepäsi merenpohjassa kahtena kappaleena. Kamerat pyyhkivät ruosteisen rungon lisäksi ehjiä posliiniastioita ja huonekalujen kappaleita. Uhrien kohtaloista kielivät vain lukuisat nahkakengät.

Tutkimusryhmän johtaja Robert Ballard kertoo, että tutkimusryhmä juhlisti hylyn löytymistä samppanjalla. Tunnelma hyytyi, kun he tajusivat kellonlyömän olevan lähes täsmälleen sama, mikä se oli ollut sillä hetkellä, kun ”unelmien alus” upposi jäävuoreen törmättyään.

”Tajusimme, että meidän ei kuuluisi tanssia kenenkään haudan päällä”, Ballard muisteli myöhemmin 60 minuuttia -ohjelmassa.

Vuonna 1986 Ballard palasi hylylle. Sillä kertaa hän laskeutui itse hylyn luokse Alvin-sukellusveneellä, johon oli liitetty kauko-ohjattava Jason Jr. -kamerajärjestelmä.

Tuon tutkimusretken kuvamateriaalia WHOI nyt julkistaa juhlistaakseen James Cameronin ohjaaman Titanic-menestyselokuvan 25-vuotista taivalta.

”Tuohon suurenmoiseen laivaan henkilöityvät ihmiskohtalot koskettavat yhä, yli vuosisata Titanicin menettämisen jälkeen”, Cameron sanoo tiedotteessa.

”Monien muiden lailla myös minä hurmaannuin, kun Alvin ja Jason Jr. laskeutuivat alas ja hylyn sisään. Julkistamalla tämän materiaalin, WHOI kertoo tärkeän osan tarinasta, joka ulottuu yli sukupolvien ja kiertää ympäri maailman.”

Oikaisu 15.2. kello 22.51: Titanic upposi huhtikuussa vuonna 1912, ei helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat