Järjestö: Turkki estänyt toimittajia tekemästä työtään maanjäristys­alueilla

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -sanan- ja lehdistönvapausjärjestön mukaan viranomaiset ovat muun muassa pidättäneet ja hyökänneet toimittajien kimppuun.

Turkkilaiset sotilaat kävelivät raunioiden keskellä Hatayssa keskiviikkona.

16.2. 0:41

Turkin viranomaiset ovat estäneet toimittajia tekemästä työtään koskien tuhoisia maanjäristyksiä ja niiden jälkiseurauksia, kertoo kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) -sanan- ja lehdistönvapausjärjestö.

Toimittajia on muun muassa pidätetty ja pahoinpidelty, minkä lisäksi heitä vastaan on hyökätty verkossa. Turkin viranomaiset myös rajoittivat internet-yhteyksiä aikana, jolloin hallitsevaa Oikeus ja kehitys (AKP) -puoluetta kritisoitiin verkossa katastrofin huonosta hoitamisesta.

Toimittajia on syytetty muun muassa ”poliisin tai valtion” halventamisesta.

”Turkin viranomaiset eivät saa käyttää hyväkseen Turkkiin iskenyttä tragediaa heikentääkseen lehdistönvapautta entisestään. Näiden monien toimittajiin kohdistuneiden rajoitusten, hyökkäysten, pidätysten ja uhkailujen täytyy loppua välittömästi”, RSF:n Turkin-edustaja Erol Önderoğlu sanoi tiedotteessa.

”Tuhottuihin kaupunkeihin lähetetyt toimittajat tekevät vain työtään ja työskentelevät kammottavissa olosuhteissa."

Lisäksi Turkin viranomaiset ovat estäneet ainakin yhden ulkomaisen toimittajan akkreditoinnin maahan.

Televisio- ja radiotoimintaa valvova ja sääntelevä viranomainen (RTÜK) antoi puolestaan tiukat ohjeet eri medioille pian järistysten jälkeen. RTÜK on RSF:n mukaan tiukasti AKP:n ja sen hallituskumppanipuolue MHP:n hallussa.

Eri mediat olivat muun muassa välittäneet tietoa uhrien tilanteista eri puolilta Turkkia.

RTÜK:in johtajan Ebubekir Şahinin mukaan median ei pitäisi välittää disinformaatiota tai ajaa ihmisiä paniikkiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat