Pistorius: Ukraina ei saa länneltä niin paljoa Leopard-vaunuja kuin luvattiin

Ministerin mukaan vain Saksa ja Portugali ovat sitoutuneet toimittamaan A6-mallin Leopard 2 -panssarivaunuja.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius tiedotustilaisuudessa sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä tiistaina.

16.2. 1:11

Ukrainan länsiliittolaisilla on vaikeuksia saada kasaan lupaamansa kaksi panssaripataljoonaa Leopard 2 -panssarivaunuja toimitettavaksi Ukrainaan, Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kertoo uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Pistoriuksen mukaan vain Saksa ja Portugali ovat sitoutuneet toimittamaan A6-mallin Leopard 2 -panssarivaunuja: Saksa 14 ja Portugali kolme kappaletta.

”Emme saavuta pataljoonan suuruutta”, sanoi Pistorius keskiviikkona Nato-kokouksen yhteydessä Brysselissä.

Puola on saanut kasaan 30 vanhempaa A4-mallin Leopardia, joka riittää lähes yhdeksi pataljoonaksi Ukrainaan. Ukrainalaisissa panssaripataljoonissa on 31 yksi panssarivaunua.

Pistoriuksen mukaan osa Puolan panssarivaunuista on kuitenkin huonossa kunnossa, ja ne vaativat huoltoa ennen toimitusta. Ukrainaan ne saapuisivat arviolta huhtikuun lopussa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi viime kuussa, että Saksa ja sen liittolaiset saisivat kasaan kaksi pataljoonaa panssarivaunuja Ukrainaan.

Saksalaislehti Die Welt raportoi keskiviikkona lähteidensä perusteella, että Hollanti ja Tanska olisivat peruneet päätöksensä lähettää Leopardeja Ukrainaan.

Hollannin puolustusministeriön tiedottaja Sascha Louwhoff kuitenkin kiisti lehden väitteet uutistoimisto Reutersille. Hollanti ei omista Leopardeja vaan ne ovat lainassa Saksalta leasingin kautta. Louwhoffin mukaan Saksa oli päättänyt, että toinen pataljoona sopisi Ukrainan tarpeisiin paremmin.

"Jos Saksa olisi päättänyt lähettää panssarivaunuja kaksikansallisesta pataljoonastamme, emme olisi vastustaneet sitä. Emmekä tule vastustamaan, jos he päättävät lähettää niitä myöhemmin."

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kommentoi Die Weltin artikkelia keskiviikkona ja sanoi, että maiden pitäisi toimittaa Ukrainalle niin paljon panssarivaunuja kuin mahdollista niin nopeasti kuin mahdollista.

"Olisi suuri pettymys jos kaiken Saksaa sormilla osoittelun jälkeen nämä maat eivät nyt toteuttaisi [lupauksiaan]", sanoi Borrell.

Yhdysvallat on sanonut toimittavansa 31 M1 Abrams -panssarivaunua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat