Raportti: Joka kolmas Keniaan lähetetty käytetty vaate on käytännössä muovi­jätettä

Raportin mukaan EU-maat lähettävät Keniaan valtavia määriä vaurioituneita tai myyntiin kelpaamattomia vaatteita, jotka on valmistettu synteettisistä materiaaleista tai muovista.

Pelastustyöntekijät yrittivät sammuttaa tulipaloa kenialaisella kaatopaikalla helmikuussa.

16.2. 10:24

Joka kolmas käytetty vaate, joka lähetettiin vuonna 2021 Keniaan oli muovijätettä, hollantilaisen The Changing Markets Foundation -säätiön tuorein raportti kertoo.

Säätiön mukaan EU-maat lähettävät Keniaan valtavia määriä vaurioituneita tai myyntiin kelpaamattomia vaatteita, jotka on valmistettu synteettisistä materiaaleista tai muovista.

Raportin mukaan vaatteissa on ollut muuan muassa oksennusta, tahroja ja eläinten karvoja.

Keniassa vaatteet päätyvät saman tien kaatopaikoille tai niitä poltetaan. Vaatejätteet saastuttavat näin maaperää, vettä ja ilmaa, ja aiheuttavat terveyshaittoja sekä ihmisille että eläimille.

Raportti perustui tullista saatuihin tietoihin sekä kenttätyöhön Keniassa.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Betterman Simidi Musasian mukaan vaatteet lähetetään sokkona eteenpäin ilman, että kukaan tarkastaa niitä.

Näin jäte siirretään muiden maiden ongelmaksi, hän sanoi.

Musasia työskentelee kenialaisessa Clean Up Kenya -järjestössä.

Halpavaateketjujen yleistyminen on pahentanut jäteongelmaa, asiantuntijat sanovat AFP:n mukaan. Vaatteet on usein tehty muovista, ja niitä käytetään vain muutamia kertoja ennen kuin ne heitetään pois.

Raportin mukaan vaatteiden valmistajien tulisi käyttää myrkyttömiä ja kestäviä materiaaleja, ja tuottajilla tulisi olla enemmän vastuuta tuotteistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat