Forbes: Ukraina aikoo siirtää sähkönjakeluaan maan alle Venäjän kohdennetun pommituksen takia

Talouslehti Forbes kertoo Ukrainan suunnittelevan sähkönjakelukeskusten sijoittamista maan alle. Asiantuntijoiden mukaan suunnitelmien toteuttaminen maksaisi kymmeniä miljoonia euroja.

Venäjä ampui ohjuksen lämpövoimalaan Harkovassa syyskuussa 2022.

16.2. 18:52

Ukrainan yhteisö-, alue- ja infrastruktuurikehitysministeriö sekä energiayhtiö Ukrenerho suunnittelevat kahden sähkönjakelukeskuksen rakentamista maan alle. Asiasta kertoo yhdysvaltalaisen talouslehden Forbesin venäjänkielinen uutissivusto vedoten nimettömänä pysyvään lähteeseen.

Kyseessä on Forbesin mukaan pilottihanke. Ukrainalla on tällä hetkellä noin 90 sähkönjakelukeskusta, joista osa halutaan siirtää maan alle, talouslehti kertoo.

Ukrainalle on tullut tarve suojata energiainfrastruktuuriaan paremmin, koska Venäjä on pommittanut Ukrainan energiavoimaloita ja -jakeluverkostoa säännöllisesti syksystä lähtien.

Ukrainan pääministerin Denys Šmyhalin mukaan puolet Ukrenerhon sähkönjakelukeskuksista ja noin 20 lämpövoimaloiden energiatuotantolaitetta on vahingoittunut Venäjän tykintulen seurauksena.

Suurin haittapuoli sähkönjakelukeskusten sijoittamisella maan alle on hinta, kertoo Ukrainan energia-alan tutkimuskeskuksen johtaja Oleksandr Hartšenko.

Ukrenerhoa vuosina 2014–15 johtanut energia-alan toimija Juri Kasitš totesi Forbesille, että maan päällä olevan sähkönjakelukeskuksen rakentaminen maksoi vuonna 2021 noin 30 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa maanalainen keskus olisi noin 20–25 prosenttia kalliimpi.

”Kaikkien Ukrainan 90 keskeisen sähkönjakelukeskuksen suojaaminen maksaisi yhteensä yli kolme miljardia dollaria”, Kasitš arvioi.

Hartšenkon mukaan maanalaisen jakelukeskuksen hinnasta ei ole tarkkaa arviota.

”Puhumme kymmenien miljoonien dollarien lisähinnasta jokaista sähkönjakelukeskusta kohden, minkä takia vain tärkeimmät 90:sta sijoitettaisiin maan alle”, Hartšenko sanoo.

Korkeajännitteinen välineistö tarvitsee jopa 15 metriä korkean tilan, Hartšenko kertoo. Maanalaisen keskuksen pitäisi olla niin syvällä, että se on suojassa pommitukselta.

Kasitšin mukaan Euroopassa on jo olemassa maanalaisia sähkönjakelukeskuksia, mutta niitä ei ole suunniteltu kestämään ohjusiskua.

Hän kertoo, ettei kellekään muulle ole tullut aikaisemmin mieleen piilottaa energiainfrastruktuuria sotilaalliselta vihamielisyydeltä. Myös Hartšenkon mielestä Ukrainasta tulee sähkönjakelun suojaamisen innovoija.

Pilottihankkeen kaksi ensimmäistä sähkönjakelukeskusta voitaisiin rakentaa ensi talven alkamiseen mennessä, Hartšenko kertoo.

Koko energiajärjestelmän uudistaminen kestää kuitenkin kolmesta viiteen vuotta.

Kasitš kertoi marraskuussa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkieliselle uutisosastolle, että maanalaisen sähkönjakelukeskuksen voisi rakentaa alle viidessä kuukaudessa.

”Maanalaiset keskukset voivat tulevaisuudessa olla perusta maan rinnakkaiselle energiajärjestelmälle, josta presidentti [Volodymyr Zelenskyi] puhui”, hän sanoi BBC:lle.

Zelenskyi kertoi marraskuussa suunnitelmista luoda ”rinnakkainen” energiajärjestelmä. Hän sanoi sen rakentamisen jo alkaneen.

Energia-asiantuntija Gennady Ryabtsevin mukaan maan alle voi sijoittaa vain erillisiä, ei kovin tehokkaita muuntajalaitteita, kertoo venäläinen riippumaton uutissivusto Meduza.

”Tehokkaampaa välineistöä ei voi piilottaa maan alle, eikä muuntajia voi asentaa 200 metrin päähän toisistaan”, Ryabtsev arvioi.

Hänen mielestään jokaisella Ukrainan alueella pitäisi olla oma energianlähteensä. Tämän voisi hänen mukaansa saavuttaa pienydinvoimaloilla.

Ukraina ja Yhdysvallat käynnistivät marraskuussa hankkeen pienydinvoimaloiden rakentamiseksi Ukrainaan. Ryabtsevin mukaan hanke on kuitenkin vasta tutkimusvaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat