Japanilaiset hyvästelivät kyynel­silmin Kiinan ”pehmeän diplomatian” pandoja

Lainapandat ja niiden jälkeläiset on aina lopulta palautettava Kiinaan.

Isopandanaaras Xiang Xiang mutusteli bambua Uenon eläintarhassa ennen paluumatkaansa Kiinaan.

19.2. 13:13

Tuhannet japanilaiset hyvästelivät sunnuntaina neljä pandaa, joiden on määrä palata Kiinaan. Osa vierailijoista kyynelehti vieraillessaan suositun Xiang Xiang -nimisen pandan luona Uenon eläintarhassa Tokiossa.

Viimeinen tilaisuus päästä näkemään Xiang Xiang ennen tämän lähtöä oli rajattu 2 600 onnekkaalle, jotka olivat voittaneet arpajaisissa. Moni muukin fani kuitenkin tungeksi paikalle.

”Halusin hengittää samaa ilmaa sen kanssa. Vaikka en voi nähdä sitä, sydämeni täyttyy ilosta koska tiedän sen olevan täällä”, paikalle tullut nainen kertoi Asahi Shimbun -lehdelle.

Xiang Xiang syntyi Japanissa vuonna 2017 Kiinasta lainassa olevalle pandaparille. Pentu oli määrä lähettää Kiinaan jo kaksivuotiaana Kiinan kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Palautusta kuitenkin viivästettiin pandan suuren suosion ja myöhemmin koronapandemian takia.

Ihmiset jonottivat sunnuntaina päästäkseen katsomaan Japanissa syntynyttä Xiang Xiangia, joka viedään sen vanhempien kotimaahan Kiinaan.

Kolme muuta Kiinaan palautettavaa pandaa lähtevät Osakasta etelään sijaitsevalla Wakayaman alueella olevasta eläintarhasta.

”Kaikki ovat niin söpöjä, että melkein itkin. Olen niin surullinen, että ne ovat palaamassa Kiinaan”, pandoja katsomaan tullut 70-vuotias nainen kertoi Japanin yleisradioyhtiö NHK:lle.

Wakayamasta lähtemässä ovat jo seniorivuosiaan elävä Eimei-panda sekä tämän siittämät pandakaksoset. Eimei teki vuonna 2020 historiaa siittämällä pennun vielä 28 vuoden korkeassa iässä. Se vastaa ihmisellä noin 80 vuoden ikää.

Kiina on ”lainannut” pandoja muille maille 1960-luvulta lähtien. Uhanalaisten eläinten lähettelyä on kutsuttu pandadiplomatiaksi. Pandat viestivät Kiinan politiikassa ystävyyttä ja rauhaa.

Pandat ovat vain lainassa, joten ne sekä niiden jälkeläiset on aina lopulta palautettava Kiinaan.

Myös Suomessa on kaksi Kiinasta saatua pandaa, Ähtärin eläinpuiston Lumi ja Pyry. Pandojen palautusprosessi on aloitettu tänä vuonna.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan luonnonvaraisia pandoja on maailmassa noin 1 860. Eläintarhoissa pandoja on kuutisensataa.

Xiang Xiang haukotteli Uenon eläintarhassa ennen kotimatkaansa takaisin Kiinaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat