Biden vierailee Puolassa alku­viikosta – Onko tarkoitus käydä myös Ukrainassa?

Joe Bidenin on määrä tavata Puolan presidentti Andrzej Duda ja muita lähi­maiden johtajia Venäjän hyökkäyksen vuosipäivän alla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili lauantaina Georgetownin yliopistossa Washingtonissa.

19.2. 13:58 | Päivitetty 20.2. 7:15

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Puolassa maanantaista alkaen. Bidenin on määrä tavata tiistaina Puolan presidentti Andrzej Duda ja muita johtajia lähimaista.

Vierailun teema on Venäjän aloittaman hyökkäyksen vuosipäivä, joka on perjantaina 24. helmikuuta. Biden arvatenkin vakuuttaa vierailullaan Yhdysvaltain horjumatonta tukea Ukrainalle ja sen naapureille.

Vierailun ajoitus on nostattanut huhuja siitä, onko Bidenin tarkoitus vierailla myös Puolan naapurimaassa Ukrainassa. Valkoinen talo on kiistänyt arvailut ja sanonut, ettei vierailu Ukrainaan ole suunnitteilla.

Mahdollisena pidetään myös sitä, että Biden tapaisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Puolassa.

Biden ja Zelenskyi tapasivat joulun alla, kun Zelenskyi vieraili Washingtonissa. Matka oli Zelenskyille ensimmäinen ulkomaanvierailu Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

helmikuun alussa Zelenskyi vieraili Pariisissa, Lontoossa ja Brysselissä. Asialista on matkoilla sama: Zelenskyi pyytää länsimailta lisää aseistusta, jotta Ukraina voi torjua Venäjältä odotetun uuden hyökkäyksen ja jatkaa omaa hyökkäystään alueidensa takaisin valtaamiseksi.

Yhdysvallat on aseistanut Ukrainaa ylivoimaisesti eniten. Biden lupasi tammikuussa lahjoittaa Ukrainalle Abrams M1 -panssarivaunuja. Seuraavana Ukrainan toivomus­listalla ovat F-16-hävittäjät. Biden on sanonut, että Yhdysvallat ei aio antaa niitä Ukrainalle.

Presidentin vaimo Jill Biden vieraili Länsi-Ukrainassa toukokuussa ja tapasi Ukrainan presidentin vaimon Olena Zelenskan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat