Suomi saattaa muuttaa linjaansa Ukrainan asepakettien julkisuudesta

Suomi viimeistelee alkavalla viikolla osallistumisensa Ukrainaan lähetettävien Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen operaatiossa, kertoo puolustusministeri Savola. Asekauppojen valmistelu ja tuotannon kiihdyttäminen olivat suuria puheenaiheita Münchenissä.

Puolustusministeri Mikko Savola osallistui lauantai-iltana juhlaillalliselle, jossa Suomi ja Ruotsi palkittiin Münchenin turvallisuuskonferenssin Ewald von Kleist -palkinnolla nopean Nato-prosessinsa vuoksi.

19.2. 19:49

München

Puolustusministeri Mikko Savolan mukaan Suomi viimeistelee alkavalla viikolla osallistumisensa Ukrainaan lähetettävien Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen operaatiossa.

Panssarivaunukoalition varmistaminen Ukrainan puolustuksen tueksi oli sunnuntaina päättyneen Münchenin turvallisuuskonferenssin tärkeitä aiheita.

Niin Saksa kuin Puolakin ovat koonneet taistelupanssarivaunuja lähetettäväksi Ukrainaan. Savolan mukaan tilanne eteni Münchenissä.

”Kyllä sinne on vaunuja löytymässä”, Savola sanoi HS:n haastattelussa sunnuntaina Münchenissä.

”Uskon, että molemmilta pataljoona”, hän sanoi. Pataljoonaan kuuluu kolmekymmentä panssarivaunua.

Saksa on koonnut Ukrainaan Leopard 2 A6 - ja Puola A4 -tyypin vaunujen pataljoonaa.

Yhtenäistä tukea Ukrainalle vannotaan juhlapuheissa, mutta panssarivaunuhanke osoitti, että säröjäkin on.

Leopardien toimittamisesta Ukrainaan tuli avoin kilpailu Saksan ja Puolan välille. Maiden suhteet ovat hyvin viileät. Puolaa johtava konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on monista asioista vastahangassa niin Saksan kuin EU:n kanssa.

”Ennen kaikkea pitäisi katsoa sitä, että panssarivaunuja ylipäätään lähtee sinne. Harmittavaa, että on tullut vastakkainasettelua”, Savola sanoi.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kuvattiin Ukrainaan lähetettäväksi suunnitellun Leopard-panssarivaunun kyydissä Augustdorfissa helmikuun alussa.

Puolan pataljoonan kerrottiin olevan koossa jo aiemmin. Sen sijaan Saksan puolustus­ministeri Boris Pistorius kertoi viime viikolla, että Ukraina ei saa länneltä niin paljon taistelu­panssarivaunuja kuin ensin luvattiin, eli kahta pataljoonaa, koska Saksan pataljoona ei näytä tulevan täyteen.

Saksassa tulkittiin, että osa aluksi tukeaan luvanneista maista olisi vetäytymässä hankkeesta.

Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak ilmoitti viikko sitten, että Suomi on mukana Puolan Leopard-ryhmittymässä. Savola ei halua tätä vielä vahvistaa, mutta on tyytyväinen kokonaistilanteeseen.

”Periaatteessa voidaan olla mukana molempien osalta. Siitä tulee päätös aika pian. Ollaan omalla panoksellamme mukana, myös Saksaa tyydyttävällä tavalla.”

”Saksa ja Puola ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että on löytymässä riittävä määrä vaunuja, ja tämä saadaan käyntiin.”

Perjantaina Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi Münchenin turvallisuus­konferenssin aluksi, että liittolaisten intensiivinen patistelu Leopard-koalitioon on sekä hänen, Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin että puolustusministeri Pistoriuksenkin asialistalla konferenssin kahdenvälisissä tapaamisissa.

Osat olivat vaihtuneet erikoisella tavalla. Saksan oma päätös vapauttaa Leopard-panssarivaunut Ukrainan aseapuun syntyi tammikuun lopulla, hitaammin kuin Saksan ulkopuolella toivottiin, ja Saksaa patisteltiin kauan.

HS:n tietojen mukaan myös Saksan pää­hallituspuolueen sosiaalidemokraattien johdossa tulkittiin aluksi, että Suomi on vesittämässä osallistumistaan siitä, mitä sen oli aiemmin uskottu olevan.

Väärinkäsityksiä ei Savolan mukaan maiden välillä enää ole.

Hänen mukaansa viime tiistain puolustusministeri­kokouksessa Brysselissä Saksalle selvisi Suomen panos. Presidentti Sauli Niinistö vakuutti perjantaina, että Suomen panos ei ole mikään ”sivujuonne”.

Savola painottaa, että Leopard-operaatiossa on paljon muutakin sovittavaa kuin vaunujen määrä.

”On muistettava se, että ei auta niitä vaunuja sinne lähettää, jos niitä ei osata käyttää. Länsimaisen taistelutavan opettaminen, koulutetut joukot, varaosahuolto, logistiikka, polttoainehuolto. Nämä kaikki pitää olla valmiina ennen kuin niitä kannattaa sinne ottaa.”

Viikonlopun keskusteluiden jälkeen Savola sanoi uskovansa, että Saksa on nyt tyytyväinen tilanteeseen. Hän tapasi Münchenissä saksalaiskollegansa Pistoriuksen, jonka kanssa yhteydenpito on muutenkin ollut viime viikkoina tiivistä.

Niinistö keskusteli liittokansleri Scholzin kanssa lauantaina Leopardeista muiden asioiden ohella. Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että asia oli esillä myös ulko­ministeri Baerbockin Suomen-vierailulla viikko sitten maanantaina.

Niinistön, Savolan ja Haaviston lisäksi Münchenin turvallisuuskonferenssiin osallistuivat pääministeri Sanna Marin ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

”Suomalaiset oli tosi haluttua tapaamisseuraa. Me oltiin kaikki ministerit aika menossa, ja välillä päivitettiin tilannetta presidentin kanssa.”

Suomi palkittiin Ruotsin tavoin turvallisuuskonferenssissa Nato-pyrkimyksestään. Lauantai-illan palkintojuhlassa Baijerin pääministeri Markus Söder otti pääministeri Sanna Marinin kanssa selfien.

Suomi harkitsee nyt muutosta siihen, miten se kertoo Ukrainan aseviennistä julkisuuteen.

Savolan mukaan Suomen muita ”konservatiivisempi” tiedotuslinja Ukrainan tuki­paketeista on lisännyt sekaannuksia. Leopardeista kerrottaneenkin pian julkisuuteen yksityiskohtaisemmin kuin tähänastisista tukipaketeista.

Suomen perustelu niukalle tiedottamiselle on ollut se, että se ei ole Naton jäsen ja sillä on merkittävän pitkä raja Venäjän kanssa.

Savolan mukaan Suomi valmistelee myös 13. tukipakettiaan Ukrainaan.

”Seuraavastakin paketista tulee merkittävä. Ilmatorjunta, ammukset, ylipäätään raskas aseistus on se, mitä he tarvitsevat.”

Vaikka taistelupanssarivaunut ovat hallinneet keskustelua, vielä suurempi tarve Ukrainassa on nyt ilmatorjunta­järjestelmillä, Savola sanoo.

Asetuotannon kiihdyttäminen ja yhteistyö siinä olivat tärkeitä puheenaiheita Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa edelleen rajuna poliitikoilla ei ole syytä tyytyväisyyteen, mutta Münchenissä asekauppiailla oli syytä hymyyn, kirjoitti Politico-lehti. Myös Savola viimeisteli Israelin kanssa uuden ilmatorjuntajärjestelmän hankkimispäätöstä Suomeen.

”On ollut hyviä tapaamisia, muun muassa Israelin puolustusministerin kanssa. Käytännössä paiskattiin kättä päälle, että Suomi tulee suorituskykyä saamaan Israelista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat