9. toukokuuta, Borodjanka. Nainen kävelee tuhoutuneen kerrostalon edessä. Borodjanka kärsi pahoin Venäjän joukkojen Kiovan piiritysyrityksistä.

Sodan kuvat

Helsingin Sanomien valokuvaajien näyttely Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen keskellä on esillä Sanomatalossa 24.2.–30.3.


24.2. 17:13

Helsingin Sanomien valokuvaajat Rio Gandara, Sami Kero, Kalle Koponen, Saara Mansikkamäki, Juhani Niiranen, Outi Pyhäranta, Mika Ranta, Kaisa Rautaheimo ja Juha Salminen ovat vuoden aikana olleet kuvaamassa eri puolilla Ukrainaa. Heidän kameransa ovat taltioineet Venäjän hyökkäyssodan tuhoisia seurauksia niin siviileille, sotilaille kuin infrastruktuurille. HS:n valokuvaajien näyttely on esillä Sanomatalossa 24.2.–30.3.

Osa kuvista sisältää järkyttävää materiaalia.

24. helmikuuta, Nikolsk. Runsaat neljä tuntia Venäjän hyökkäyksen alettua ihmiset alkoivat pakkautua autoihinsa ja lähtivät Mariupolista ajamaan länteen.

2. maaliskuuta, Krakovets. Ukrainalaisia pakenemassa sodan alta rajan yli Puolaan.

2. maaliskuuta, Krakovets. Rajalle jonottava nainen ja lapsi Krakovetsin rajanylityspaikalla.

7.maaliskuuta, Lviv. Rautatieasemalla tiivistyy sodan inhimillinen kärsimys. Asema ja evakkojunat täyttyvät maasta paenneista.

26. huhtikuuta, Maidanin asema Kiova. Metroasemille on muuttanut paljon ihmisiä asumaan, koska siellä he ovat turvassa ohjusiskuilta. Nainen katsoo kissansa kanssa televisiota laiturilla.

7. huhtikuuta, Kiova. Lähestyttäessä kaupunkia moottoritien varrella näkyvät sodan jäljet.

16. huhtikuuta, Kiova. Valoja näkyy vain harvoissa ikkunoissa Kiovan keskustassa. Kaupunki odottaa Venäjän kostoa ohjusristeilijä Moskvan upottamisesta.

25. tammikuuta, Ruski Tyšky. Olena Bubenko hoitaa hylättyjä koiria Harkovan alueella. Koiria on noin 86.

26. huhtikuuta, Osnoviansk. Ohjusiskun jälkiä Osnovianskin alueen koulussa nro 35.

15. joulukuuta, Borodjanka. Kissa Venäjän hyökkäyksen tuhoaman talon raunioissa.

15. joulukuuta, Borodjanka. Professori Oleksandr Molodid tutkii Banksyn muraalia assistenttinsa kanssa.

26. elokuuta, Mykolajiv. Valentina ja Boris Maksinenko (vas.) hakevat vettä jakelupisteeltä. Sodan alettua Hersonin seudulla oleva pumppuasema vaurioitui ja Mykolajiv oli pitkiä aikoja kokonaan ilman vettä.

25. elokuuta, Lotskin. Opettaja Tatjana Božko kotikylässään Lotskinessa talossa, jossa Venäjän sotilaat kiduttivat hänen miestään ja lopulta murhasivat hänet.

15. joulukuuta, Borodjanka. Ukrainan kansallisrunoilija Taras Ševtšenkon patsas, jota venäläiset ovat käyttäneet maalitaulunaan.

4. huhtikuuta, Butša. Kansainvälinen lehdistö pääsi näkemään joukkohaudat venäläisten poistuttua alueelta huhtikuun alussa. Tapettujen siviilien raajoja pilkistelee hätäisesti peitetyissä joukkohaudoissa Butšassa Kiovan esikaupunkialueella.

4. huhtikuuta, Butša.

4. huhtikuuta, Butša.

4. huhtikuuta, Butša.

4. huhtikuuta, Butša.

14. huhtikuuta, Butša. Vapaaehtoiset sotarikostutkijat lepäävät joukkohaudan kaivausten tauolla.

13. tammikuuta, Kupjansk. Armeijan tuliasemassa Kupjanskin seudulla itäisessä Ukrainassa. Saša tupakoi panssarihaupitsin sisällä ennen kuin on aika ampua.

13. tammikuuta, Kupjansk. Ukrainalaisten asemasta on 5,5 kilometriä venäläisiin joukkoihin. Sotilaat ovat tehneet pusikkoon käytäviä, joita pitkin he siirtymät asemaan.

27. syyskuuta, Ševtšenkove. Tykkimiehet huilaavat autonsa lavalla ampumatarvikkeiden päällä.

27. syyskuuta, Herson. Tykkimiehet ampuvat amerikkalaisvalmisella M777-haupitsilla venäläiskohteeseen noin 18 kilometrin päässä Hersonin rintamalla.

27. syyskuuta, Svjatomykolaivka. Panssarintorjuntamiehet Paša ja Kolja asettuvat lavamaasturin kyytiin.

15. lokakuuta, Donbass. Lähelle rintamalinjaa perustetun ensihoitoklinikan henkilökunta yrittää pelastaa miinaan loukkaantuneen Serhi-nimisen sotilaan henkeä eteläisessä Ukrainassa. Kun hänet tuodaan paikalle, kiristyssiteiden laitosta on 20 minuuttia, räjähdyksestä 32. Hän kärsii vakavasta verenhukasta. Serhiä lähdetään kuljettamaan kohti paremmin varusteltua sairaalaa. Siellä odottavat verisuonikirurgi ja traumatologi, mutta sinne on matkaa viisikymmentä kilometriä. Lopulta Serhi selviää hengissä mutta jatkohoidossa hänen molemmat jalkansa joudutaan amputoimaan.

15. lokakuuta, Donbass. Serhi.

15. lokakuuta, Donbass. Serhi.

15. lokakuuta, Donbass. Serhi.

15. lokakuuta, Donbass. Serhi.

15. lokakuuta, Donbass. Serhin kengät.

16. huhtikuuta, Borodjanka. Pesukone pilkistää venäläisten iskussa tuhoutuneen talon kylpyhuoneesta.

16. syyskuuta, Izjum. Haudanavaajia tauolla. Izjumista löytyi venäläismiehittäjien vetäydyttyä noin 450 nimetöntä hautaa, jotka Ukrainan viranomaiset avaavat tutkimuksia varten.

6. maaliskuuta, Lviv. Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalta sotaa paennut 10-vuotiaan Andrii ja hänen koiransa kirkon tilassa. ”Olen hyvä matematiikassa. Ensin menen yliopistoon opiskelemaan ja sitten perustan oman yrityksen. Aion lopulta hankkia ostoskeskuksia sekä bensa-asemia”, Andrii kertoo.

11. lokakuuta, Ivanivka. Viktoria Daško löysi autonsa venäläisten sotilaiden aseman vierestä.

17. huhtikuuta, Irpin. Auton ikkunassa on lappu: lapsia. Tuhoutuneita autoja on koottu hautausmaan parkkipaikalle.

16. marraskuuta, Herson. Venäläisten vetäytyessään tuhoama silta kaupungin ulkopuolella.

19. marraskuuta, Herson. Öljysatamassa palaa Venäjän ohjusiskun jäljiltä.

13. marraskuuta, Pokrovsk. Lääkäri Marina Bayeva Lääkärit ilman rajoja -järjestön evakuointijunassa, joka hakee hoidon tarpeessa olevia ihmisiä Kaakkois-Ukrainasta.

12. joulukuuta, Kiova. Sodassa haavoittunut veteraani Masi Nayem.

23. elokuuta, Harkova. Ihmiset hakevat yhä suojaa metroasemalta, vaikka kaupunki on yrittänyt häätää heitä.

17. maaliskuuta, Odessa. Isoäiti Halina lohduttaa tyttärenpoikaansa Oleksia hetki ennen junan lähtöä. Oleksi matkustaa äitinsä ja sisarustensa kanssa evakkoon Itävaltaan, isoäiti ja Denis-isä jäävät Odessaan.

4. elokuuta, Dnipro. Evakuointijuna saapuu Pokrovskista Dnipron kaupunkiin. Irina, 66, (oik) Ljudmila, 59, Jurii, 23 ja Antonina Ponomarjova, 86, jatkavat Dniprosta matkaa junalla. Irina, Ljudmila ja Jurii ovat kotoisin Kramatorskista. Antonina on kotoisin Raihorodista.

1. kesäkuuta, junalla halki Ukrainan. Ukrainan armeijan sotilas Viktor, 20, oli menossa junalla Lvivissä sijaitsevasta sotilassairaalasta kotiseudulleen sairaslomalle. Viktor haaveilee kalastavansa Dnipro-joella muutaman päivän ennen kuin hänet kutsutaan takaisin rintamalle.

1. Kesäkuuta, Lviv. Hyvästelevät pariskunnat ovat nyt yleinen näky Ukrainan rautatieasemilla.

26. huhtikuuta, Harkova. Nuoripari osallistuu asuintalon talkoisiin. Osnovianskin alueella perustetaan perunamaata talon edustalle.

17. lokakuuta, eteläinen rintama. Armeijassa rakastuneet Tetjana ja Andrii suutelevat BM-21 Grad -kranaatinheittimen edessä. Andrii kertoo olevansa hyvin romanttinen mies. ”Tuoretta vaimoa olisi ihana suudella kaiken aikaa.”

14. elokuuta, Odessa. Daniel, hänen äitinsä Natalie, sisarensa Ilaria ja enonsa Pavel Arkadian rannalla. Miinavaaran vuoksi hiekalle ei saa mennä.

18. maaliskuuta, Odessa. Richelieun herttuan patsas meren äärellä on suojattu hiekkasäkein. Huipulla liehuu Odessan lippu.

18. marraskuuta, Herson. Asukkaat ovat kerääntyneet nuotion ympärille taloyhtiön leikkipihalle. Karbyševa-kadulla ei ole sähköä, kaasua tai juoksevaa vettä, ja nuotio on paitsi lämmittely- ja ruuanlaittopaikka, myös sosiaalisen elämän keskus.

14. tammikuuta, Harkova. Venäjän ohjusisku Harkovan infrastruktuuriin on juuri vienyt sähköt koko kaupungista. Sähkökatko on lamauttanut myös kaupungin ratikkaliikenteen, ja ratikat ovat jääneet niille sijoilleen missä olivat iskun sattuessa.

20. toukokuuta, Zaporižžja. Neljätoistavuotias Ieva Rastragajeva kirjoittaa puhelimellaan päiväkirjaa Mariupolin pommituksista.

11. tammikuuta, Harkova. Koiranulkoiluttaja turvautuu taskulampun valoon Harkovan vapaudenaukion laitamilla. Tien reunoilla lojuu panssarintorjuntaesteitä. Pimeys ei Harkovassa aina johdu sähkökatkoista vaan myös siitä, että kaupunki haluaa pysyä pimeän aikaan mahdollisimman näkymättömänä.

4. helmikuuta, Tšernivtsi. Romanian rajan lähellä on ainoa Ukrainan alue, joka on säästynyt ohjusiskuilta. Silti sota ahdistaa täällä enemmän kuin koskaan. Äiti Oleksandra Naškevytš, 7-vuotias Andri -poika ja yhdeksänvuotias Oksana-tyttö perheen olohuoneessa. Perheen 36-vuotias isä kaatui sodan rintamalla joulukuussa.

4. helmikuuta, Tšernivtsi.

4. helmikuuta, Tšernivtsi.

4. helmikuuta, Tšernivtsi.

4. helmikuuta, Tšernivtsi. Kaatuneen Volodja Hadžan morsian Myroslava Boiko (kesk.).

4. helmikuuta, Tšernivtsi. Vainajaa surraan ja hyvästellään.

24. tammikuuta, Kiova. Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapuvat yhteiseen lehdistötilaisuuteen.

3. lokakuuta, Butša. Venäjän hyökkäyssodassa kaatuneiden ukrainalaissotilaiden hautoja hautausmaalla numero 3. Haudankaivaja lapioi hautaa umpeen.

24. huhtikuuta, Harkova. Keskusaukiolla sijaitseva itsenäisyyden monumentti "Lentävä Ukraina" on suojattu hiekkasäkeillä, puunrungoilla, laudoilla ja pressuilla.

28. huhtikuuta, Irpin. Suomalainen Lukas Stasevski käy soittamasa selloa sodan raunioittamissa taloissa. Irpinin kulttuuritalo pommitettiin, jonka seurauksena se myös paloi pahoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat