Japanin seksuaalirikoslakia ollaan uudistamassa, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian. Oikeusministeriön työryhmän ehdottama uusi laki muun muassa nostaisi seksin suojaikärajan 13:sta 16 vuoteen.
Japanin lainsäädäntöä on kritisoitu siitä, että sen nykyiset lait eivät suojele lapsia raiskauksilta ja muilta seksuaalirikoksilta. Tämänhetkinen 13 vuoden ikäraja onkin alhaisin kaikista G7-maista.
Uuden lain mukaan tirkistely olisi rikos. Laki selventäisi myös raiskaussyytteiden vaatimuksia. Lisäksi raiskauksen vanhentumisaikaa pidennettäisiin 10 vuodesta 15 vuoteen.
Lainsäädännön uudistusta ovat vauhdittaneet julkiset kohut. Vuonna 2019 Japanissa annettiin useita raiskauksista vapauttavia tuomioita. Yhdessä tapauksessa mies raiskasi toistuvasti teini-ikäistä tytärtään.
Nykyinen Japanin rikoslaki edellyttää kahta asiaa, jotta seksuaalisen väkivallan voidaan päätellä tapahtuneen. Ensinnäkin seksiin ei ole suostuttu, ja toiseksi uhri ei ole todistettavasti pystynyt vastustelemaan tekoa fyysisesti.
Kiistanalaista on erityisesti vaatimus, jonka mukaan syyttäjien on todistettava, että raiskaajat käyttivät ”väkivaltaa ja uhkailua” tehdäkseen uhrinsa toimintakyvyttömiksi.
Oikeusministeriön työryhmä ei poistanut tätä sanamuotoa, vaan selvensi sitä. Väkivallan ja uhkailun lisäksi määritelmä kattaa nyt muun muassa uhrin päihtymisen ja psykologisen kontrolloinnin.
Human Rights Now -ihmisoikeusjärjestön mukaan uudistus on edistystä, mutta ”ei edelleenkään täytä kansainvälisen raiskauslainsäädännön standardeja”. Sen mukaan Japanin pitäisi määrittää raiskaus rikokseksi kaikissa ilman suostumusta tapahtuvissa seksiyhteyksissä.
Britanniassa ja Etelä-Koreassa alin suojaikäraja on 16 vuotta, Ranskassa 15 ja Kiinassa 14. Japanissa suojaikärajaa ei ole muutettu sitten vuoden 1907.
Ministeriön työryhmän suositukset on toimitettu maan oikeusministeri Ken Saitolle. Hänen odotetaan esittävän ne Japanin parlamentille lähikuukausina, raportoi uutistoimisto Kyodo The Guardianin tietojen mukaan.
Lue lisää: Japanin #metoo-liikkeen symboli Shiori Ito voitti maassa harvinaisen raiskausoikeudenkäynnin