Iran tuomitsi Saksan kaksois­kansalaisen kuolemaan

Saksan ulkoministerin mukaan kuolemantuomiota on mahdoton hyväksyä.

21.2. 22:46

Iranin ja Saksan kaksoiskansalainen on tuomittu Iranissa kuolemaan, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradio BBC. Maan oikeuslaitos antoi miehelle tuomion tiistaina pääkaupunki Teheranissa terrorismisyytösten perusteella, kertoo Iranin oikeuslaitoksen uutispalvelu Mizan AFP:n mukaan.

Iran on syyttänyt 67-vuotiasta Jamshid Sharmahdia ”terroristiryhmän” johtamisesta ja yhteydestä moskeijassa huhtikuussa 2008 tapahtuneeseen Shirazin pommi-iskuun, jossa kuoli 14 ja haavoittui 300 ihmistä.

Sharmadin väitetään johtaneen Tondar-ryhmää, jonka Iran on määritellyt terroristiorganisaatioksi. Tondar tavoittelee AFP:n mukaan islamilaisen hallinnon kaatamista.

Sharmahd otettiin kiinni elokuussa 2020. Iranin viranomaiset kuvailivat kiinniottoa ”monimutkaiseksi operaatioksi” kuvailematta tapausta tarkemmin. AFP:n mukaan on jäänyt arvoitukseksi, miten, missä ja milloin kiinniotto tapahtui.

Miehen perhe sanoo, että Iranin turvallisuuspalvelu sieppasi Yhdysvalloissa asuneen Sharmahdin Dubaissa ja pakotti hänet Iraniin.

Sharmahdin perheen mukaan tämä oli ohjelmistosuunnittelija, joka suunnitteli Tondarin verkkosivut. Perhe pitää syytteitä tekaistuina.

Tiistaina käytyä oikeuden istuntoa on pidetty näytösoikeudenkäyntinä, kertoo AFP. Esimerkiksi norjalaisen ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rightsin johtajan Mahmood Amiry-Moghaddamin mukaan Iran ensin sieppasi miehen ja sitten tuomitsi kuolemaan ”huijausoikeudenkäynnissä”.

”Käytännössä Iran uhkaa tappaa panttivangin”, Amiry-Moghaddam sanoi AFP:n mukaan.

Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin mukaan kuolemantuomiota on täysin mahdoton hyväksyä.

Baerbockin mukaan kuolemantuomio ei ole vain julmaa, epäinhimillistä ja halventavaa, vaan tapauksessa ei ole koskaan järjestetty reilua oikeudenkäyntiä. Hän lupasi "voimakasta reaktiota” Iranin päätökseen.

”Pyydämme Irania korjaamaan puutteet valitusprosessissa, korjaamaan tuomion vastaavasti ja pidättäytymään kuolemantuomiosta”, sanoi Baerbock tiistaisessa lausunnossaan AFP:n mukaan.

Tuomiosta on ainakin periaatteessa mahdollista valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Iran hirtti kolme miestä vuonna 2009 Shirazin pommi-iskusta, kertoo AFP.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat