Suomi ”natottuu” – Biden on tehnyt asian selväksi jo useita kertoja

Presidentti Biden on käyttänyt samaa Suomi ”natottuu” -lausahdusta ainakin neljä kertaa sen jälkeen, kun Suomi päätti hakea Naton jäseneksi viime toukokuussa.

Presidentti Biden puhui tiistaina Varsovassa.

21.2. 22:10

Hän teki sen taas!

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti tänään puheen Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Biden aloitti puhumalla lännen yhtenäisyydestä ja demokratian puolustamisen tärkeydestä.

Noin puolen tunnin kohdalla hän sen sanoi:

"Hän [Venäjän presidentti Vladimir Putin] ajatteli, että saisi Naton suomettumisen, mutta saikin Suomen ’natottumisen’.”

Sana ”Natoisation” on eräänlainen sanaleikki englanninkielisestä sanasta ”Finlandisation”.

Presidentti Biden on käyttänyt samaa lausahdusta ainakin neljä kertaa sen jälkeen, kun Suomi päätti hakea Naton jäseneksi viime toukokuussa.

17. kesäkuuta Biden antoi haastattelun uutistoimisto AP:lle työhuoneessaan Valkoisessa talossa. Toimittaja oli kiinnostunut siitä, miten Biden tekee päätöksiä näin erityisinä maailmanpoliittisina aikoina.

Biden lähti monipolvisessa vastauksessaan spekuloimaan sitä, mitä Euroopalle olisi tapahtunut, jos Ukraina ei olisi onnistunut pysäyttämään Venäjää.

Haastattelun suoran litteroinnin mukaan hän sanoi myös näin:

”…Putin sanoi, että hän menee, koska hän ei halua, että he liittyvät Natoon. Ja, ööh, hän halusi, että Nato suomettuu. Hän saikin Suomen natottumisen, sen sijaan. (Naurua). Ei, olen tosissani.”

Naton huippukokous järjestettiin viime kesäkuussa Madridissa.

Suomen ulkopolitiikan johdosta paikalla oli presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja silloinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Huippukokouksen aikana presidentti Biden piti yhteisen tiedotustilaisuuden Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

”[Putin] halusi Euroopan suomettuvan. Hän sai natottuneen Suomen”, Biden totesi tiedotustilaisuudessa.

9. elokuuta Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin sotilasliitto Natoa koskevat liittymisasiakirjat. Puheessaan Yhdysvaltain kongressille lausahdus karkasi taas suusta. Suomen natottuminen aiheutti kongressissa sekä naurua että aplodeja.

Tammikuun lopussa Biden ilmoitti, että Yhdysvallat lähettää Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Ja taas.

”Putin toivoi Naton suomettumista, mutta sen sijaan hän saikin natottuneen Suomen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat