Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs kertoo BBC:lle neuvotteluista Venäjän kanssa ennen sotaa: ”Se oli pelkkää teatteria”

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan kertoo BBC:n haastattelussa, ettei Venäjällä ollut todellista halua neuvotella konfliktin liennyttämisestä ennen sotaa.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs John Sullivan osallistui Mihail Gorbatšovin hautajaisiin Moskovassa syyskuussa 2022. Vuonna 2019 tehtävässään aloittanut Sullivan erosi suurlähettilään tehtävästä kaksi päivää hautajaisten jälkeen ja jätti Venäjän taakseen.

22.2. 8:39

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan kertoo BBC:n haastattelussa, millaista oli neuvotella Venäjän kanssa juuri ennen kuin maa aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Sullivan aloitti suurlähettiläänä Moskovassa vuonna 2019. Ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, yritti hän keskustella konfliktin liennyttämisestä Venäjän edustajien kanssa. Venäjällä ei Sullivanin mukaan ollut aitoa halua neuvotteluihin.

”Yhteyttä ei syntynyt”, Sullivan sanoo BBC:lle.

”He vaativat turvallisuustakuita Venäjälle, mutta eivät puhuneet rakentavasti Ukrainan turvallisuudesta. He eivät koskaan poikenneet käsikirjoituksestaan. Se oli pelkkää teatteria.”

Diplomaattiselle ratkaisulle Sullivan ei näe vieläkään ikkunaa. Sullivanin mukaan presidentti Vladimir Putinia ei aidosti kiinnostanut neuvotella ennen sotaa, eikä häntä kiinnosta neuvotella nytkään.

Tiistaina sekä Putin että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitivät puheet, jotka kiinnittivät miljoonien huomion.

Puheet olivat räikeät vastakohdat toisistaan. Putin syytti puheessaan länttä kaikesta. Puolassa puheensa pitänyt Biden taas syytti nimenomaisesti Putinia julmasta sodasta. Biden korosti, että Putinilla olisi mahdollisuus lopettaa sota.

Lue lisää: Bidenin Euroopan-vierailu on ollut Putinille kuin isku palleaan, ja puhe oli viimeinen niitti

Analyysien mukaan puheet osoittavat, että Ukrainan sota ei ole lähelläkään loppuaan. Sullivan uskoo, että konfliktille ei nähdä päätöstä ainakaan kuluvan vuoden aikana.

Lue lisää: Putin kehotti venäläisiä varautumaan pitkään sotaan

Sullivan sanoo BBC:lle, että Venäjä ei tule koskaan tyytymään ratkaisuun, jossa Ukraina säilyy itsenäisenä, eritoten presidentti Volodymyr Zelenskyin johtamana.

Putinin visiona on Venäjän tahtoon alistettu Ukraina, paluu Neuvosto-Venäjän aikoihin ja Ukrainan kansan venäläistäminen.

Siihen ukrainalaiset eivät suostu. Sullivanin mukaan ukrainalaiset eivät aio luovuttaa, vaikka maan johto sitä jonakin päivänä haluaisikin. Sota pitkittyy, ja Ukrainan tukijoidenkin on syytä varautua siihen.

Sullivanin mukaan Putinin pysäyttämiseksi riittää vain täydellinen nujertuminen.

”Hänen täytyy vakuuttua siitä, että hän ei voi voittaa. Hän aikoo tuplata panoksiaan, kunnes hän on täysin varma, ettei hänellä ole enää keinoja voittaa”, Sullivan sanoo BBC:lle.

”En tiedä kuinka merkittäviä sotilaallisia menetyksiä siihen tarvitaan, mutta tänään ei olla lähelläkään sellaista tilannetta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat