Kiinalaisdiplomaatti vierailulla Moskovassa, saattaa tavata myös Putinin – tänään tapaaminen ulkoministeri Lavrovin kanssa

Kiina on pysytellyt Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita Venäjään. Länsi on epäillyt Kiinan aikovan toimittaa maalle aseita.

Kiinalaisdiplomaatti Wang Yi on vierailulla Moskovassa.

22.2. 9:38

Moskova/Kiova/Helsinki

Kiinan hallinnon sisäpiiriin kuuluva Wang Yi on parhaillaan vierailulla Venäjällä, ja tänään hänen on määrä tavata maan ulkoministeri Sergei Lavrov. Venäläis­uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän hallinto on sanonut, että Wang saattaisi tavata Moskovan-vierailunsa yhteydessä myös presidentti Vladimir Putinin.

Wang siirtyi vuodenvaihteessa pois Kiinan ulkoministerin tehtävästä, jota hän hoiti noin yhdeksän vuoden ajan. Nyt hän on johtajana Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean ulkosuhteita valvovassa toimikunnassa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Kiinan ulkoministeriö kertoo Wangin tavanneen tiistaina Venäjän turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Nikolai Patrushevin.

Kaksikko oli yhtä mieltä siitä, että kylmän sodan mentaliteettia tulee vastustaa, samoin blokkiutumista ja ideologista vastakkainasettelua. He keskustelivat ministeriön mukaan myös tilanteesta Ukrainassa, mutta näistä keskusteluista ei kerrottu enempää yksityiskohtia.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita strategiseen liittolaiseensa Venäjään.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jakoi tiistaina Yhdysvaltain aiemmin esittämän huolen, että Kiina voisi toimittaa Venäjälle aseita, jotta maa voisi jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Kiina on kiistänyt Yhdysvaltain väitteet ja peräänkuuluttanut, että asianomaiset maat lakkaisivat vierittämästä syytä Kiinalle.

Kiina on aiemmin sanonut aikovansa julkaista tällä viikolla oman ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

CNN:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi kuitenkin tiistaina, ettei ole saanut nähdäkseen Kiinalta minkäänlaista virallista rauhansuunnitelmaa.

”Odotamme YK:n tukevan rauhansuunnitelmaamme helmikuun 23. päivänä. Mielestäni on olennaista, että meillä on yksi yhteinen kanta”, Zelenskyi sanoi Ukrainassa vierailleen Italian pääministeri Giorgia Melonin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

”En ole nähnyt mitään virallista asiakirjaa (Kiinasta).”

Aiemmin tiistaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi Wang Yin jakaneen hänelle avainkohtia Kiinan rauhansuunnitelmasta, mutta Zelenskyin ehdottama Ukrainan rauhansuunnitelma on edelleen ensisijainen.

Kuleban mukaan on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä pelkästään sen perusteella, mitä hänelle on kerrottu kiinalaissuunnitelmasta.

”Meidän on selvitettävä kaikki yksityiskohdat. Kun saamme asiakirjan, tutkimme sitä huolellisesti ja teemme johtopäätökset”, Kuleba sanoi CNN:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat