Ekre uhkaa virolaista tutkijaa ja mediaa oikeus­toimilla – väittää Wagner-paljastusta ”vaali­vaikuttamiseksi”

Virossa on kohistu Politicon artikkelista, jonka mukaan venäläiset propagandistit pyrkivät vaikuttamaan Viron politiikkaan Ekre-puolueen kautta. Virolainen sanomalehti julkaisi yksityiskohtia jutun lähdetiedostoista.

Ekre-puolueen Mart Helme. Helme toimi Viron sisäministerinä 2019–2020.

22.2. 15:32

Oikeistopopulistinen virolaispuolue Ekre uhkaa Politicon artikkelissa siteerattua tutkija Viljar Veebeliä sekä Politicon artikkelia siteeranneita virolaisia medioita oikeustoimilla, mikäli ne eivät ”pyörrä väitteitään ja pyydä anteeksi”.

Eurooppalainen uutissivusto Politico julkaisi lauantaina artikkelin, jonka mukaan venäläisen palkka-armeija Wagnerin johtajan Jevgeni Prigožinin alaiset suunnittelivat Viron politiikkaan puuttumista oikeistopopulistisen ja EU-kriittisen Ekre-puolueen avulla.

Ekre on kiistänyt yhteistyön Wagnerin kanssa. Puolue syyttää uutissivusto Politicoa ja sen artikkelia siteeranneita medioita vaalivaikuttamisesta.

”Väitteet ovat disinformaatiota, jonka tarkoituksena on vaikuttaa parlamenttivaalien tulokseen”, puolueen tiedotteessa sanotaan yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Virossa käydään parlamenttivaalit alle kahden viikon päästä.

Artikkelissa Baltian puolustuskorkeakoulun tutkija Veebel vaikutti vahvistavan tiedon siitä, että oikeistopopulistinen Ekre ja Wagner olisivat tehneet yhteistyötä.

Lue lisää: Politico: Wagner suunnitteli kampanjan, jonka tarkoitus oli vaikuttaa Viron politiikkaan Ekre-puolueen kautta

Todisteita konkreettisesta ja tietoisesta yhteistyöstä ei ole kuitenkaan tullut ilmi. Turvallisuusasiantuntija Meelis Oidsalu pyysi ERR:n sivuilla julkaistussa kolumnissa Baltian puolustuskorkeakoulua ja kaikkia muita tahoja kertomaan, mikäli niillä on vahvistettua tietoa Ekren ja Wagnerin välisestä yhteistyöstä.

Veebel itse kommentoi osuuttaan Facebook-sivullaan. Veebelin mukaan hän ei ottanut ”asiaa esille”, vaan hänen kommenttinsa olivat tulosta ”pitkäjänteisestä työstä yhteyksien ja toimintamallien etsimiseksi”.

Veebel ja Baltian puolustuskorkeakoulu eivät vastanneet HS:n haastattelupyyntöihin.

Virolainen sanomalehti Eesti Päevaleht sai haltuunsa Politicon jutun perusteena olleet asiakirjat. Uutissivusto julkaisi tiistaina asiakirjoista laajan artikkelin.

Eesti Päevalehden mukaan asiakirjoista käy ilmi, että Prigožinin verkosto todella suunnitteli vaikutusoperaatioita, joiden oli tarkoitus muokata mielipiteitä Virossa ennen vuoden 2019 kansallisia parlamenttivaaleja ja EU-parlamenttivaaleja.

Eniten kohua on aiheuttanut maaliskuun 14. päivälle 2019 päivätty muistio, jossa mainitaan useaan otteeseen ”EU-kriittinen Ekre”, jonka toimia verkosto ”tukee”.

Muistiossa todetaan, että Ekren vastustajista pitää kaivaa esiin kaikkea mahdollista lokaa. Erityisesti lokaa haluttiin kaivaa Reformipuolueesta, sen puheenjohtajasta Kaja Kallaksesta ja presidentti Kersti Kaljulaidista.

Muistion kirjoittamisen aikaan hallitusneuvottelut olivat Virossa kesken. Muistiossa todetaan, että Ekre todennäköisesti päätyy hallitukseen, jolloin EU-vastaisen ja Nato-vastaisen agendan ajaminen tulisi ulottaa myös Ekren hallituskumppaneihin.

Muistion mukaan verkoston suunnitelmissa oli palkata vironkielisiä trolleja, jotka voisivat jakaa valeuutisia sosiaalisessa mediassa. Muistiossa suunniteltiin myös paikallisen palkkaamista lentolehtisten ja tarrojen jakamiseen.

Muistioon oli jopa laadittu luonnoksia mahdollisista meemeistä, joita lentolehtisissä voisi olla. Eräässä meemissä esimerkiksi ”demokratiaksi” nimetty käsi ohjailee naruilla marionettiukkoa. Siinä vaaditaan Ratasta, arvatenkin keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratasta, kuuntelemaan kansaa.

”Esimerkki: popularisoidaan mielipiteitä, joita Ekre ja sen tukijat levittävät”, meemin alla luki.

Kyseisen suunnitelman toteutumisesta ei ole todisteita. Niinikään todisteita ei ole siitä, että Ekre olisi ollut kampanjasta tietoinen.

Eräässä toisessa muistiossa syyskuulta 2018 suunniteltiin propagandavideon kuvaamista. Videolla oli määrä esittää, että Viron ongelmat johtuvat EU:sta. Elokuvan julkaisun jälkeen oli tarkoitus polkaista käyntiin somekampanja, jossa vaaditaan Viron eroa EU:sta.

Muistiossa suunniteltiin lentolehtisten jakamista Itä-Viron Narvassa. Tarkoituksena oli houkutella narvalaiset kansanäänestykseen, jossa päätetään Narvan liittämisestä Venäjän puolella sijaitsevaan Ivangorodin kaupunkiin.

Vuonna 2018 Virossa havaittiinkin EU-eroon kannustavia lentolehtisiä ja valeuutisoperaatioita, joiden jäljet johtavat Prigožinin verkostoon. Virolaismedia kuitenkin tunnisti jo tuolloin, että kyse oli trollauksesta.

Viron suojelupoliisin päällikkö Harrys Puusepp sanoi maanantaina ETV:n haastattelussa, että suojelupoliisilla ei ole tietoja Ekren ja Wagnerin välisistä konkreettisista kohtaamisista.

Puusepp korosti, että vaikutusyritysten kohteet eivät välttämättä ole tietoisia siitä, että heihin pyritään vaikuttamaan.

Hänen mukaansa Politicon lähteet vaikuttavat Kremlin informaatiovaikuttajien käsialalta. Strategiaan kuuluu käyttää hyväksi yhteiskunnassa jo valmiiksi olemassa olevia jännitteitä. Niitä Ekren ja muiden puolueiden välillä on ollut riittämiin.

Ekren politiikan ytimessä on muun muassa maahanmuuton vastustaminen ja EU:n kritisointi. Viime lokakuussa Ekren nokkamies Mart Helme sanoi ERR:lle, että puolue on ottanut ”puolueettoman linjan” Ukrainan sotaan.

”Emme ole Venäjän emmekä Ukrainan puolella, olemme rauhan puolella”, Helme sanoi.

Ekre on nykyään Viron toiseksi suosituin puolue 21,8 prosentin kannatuksella. Ykkössijaa pitää pääministeri Kallaksen johtama liberaali Reformipuolue, jota kannattaa lähes kolmasosa äänestäjistä.

Ekrellä on Reformipuolueen kannatukseen matkaa noin seitsemän prosenttiyksikköä.

Lue lisää: Ukrainalaisia pakolaisia siirrettiin Virosta Suomeen

Lue lisää: ”Meidän täytyy puolustautua Narva­joelta saakka” – Viro haluaa hankkia jalka­väki­miinoja

Lue lisää: Viron pääministeri Kallas sai aikaan sovun pitkien hallitus­neuvotteluiden jälkeen – uudet hallitus­puolueet ovat Isänmaa-puolue ja sosiaali­demokraatit

Oikaisu 23.2. kello 12.06: Poistettu määre ”puheenjohtaja” Mart Helmen tittelistä. Ekren puheenjohtaja on Mart Helmen poika, Martin Helme.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat