CNN:n lähteet: Venäjä teki epä­onnistuneen ohjus­kokeen Bidenin Ukrainan-vierailun aikoihin

Jos ohjuskoe olisi onnistunut, Putin olisi luultavasti alleviivannut asiaa puheessaan.

22.2. 16:33

Venäjä teki Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Ukrainan-vierailun aikoihin ohjuskokeen, joka vaikuttaa epäonnistuneen, kertoi uutiskanava CNN keskiviikkona Suomen aikaa. Asiasta ovat kertoneet yhdysvaltalais­virkamiehet, joista toisen mukaan Venäjä ilmoitti mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaamisesta ennakkoon Yhdysvalloille.

Toisen virkamiehen mukaan ohjuskoe ei aiheuttanut uhkaa Yhdysvalloille eikä Yhdysvallat pitänyt sitä poikkeavana tai minkäänlaisena tilanteen kärjistymisenä.

CNN kertoi alkujaan lähteisiinsä pohjaten, että ohjuskoe olisi tehty Bidenin ollessa Ukrainassa. Artikkelin julkaisemisen jälkeen uutiskanavan jututtama virkamies sanoi kuitenkin, että ohjusta oli testattu juuri ennen kuin Biden saapui Ukrainaan.

Toinen lähde sanoi CNN:lle, että ohjuskoe tehtiin maanantaina, mutta ei tarkentanut aikaa.

Virkamiesten mukaan Sarmat-ohjuksen testaus näyttää joka tapauksessa epäonnistuneen. CNN:n mukaan Sarmat kykenee kuljettamaan kerralla useaa ydinkärkeä. Lännessä ohjus tunnetaan myös kutsumanimellä Saatana II.

Samaista ohjusta on testattu onnistuneesti ainakin viime vuoden huhtikuussa. Tuolloin länsimaiset asiantuntijat arvioivat ohjuskokeen sapelinkalisutteluksi, ja Venäjän koettiin pyrkivän kääntämään huomiota silloisista sotilaallisista epäonnistumisistaan, kuten Mustanmeren laivastonsa lippulaivan Moskvan upotuksesta.

Jos ohjuskoe olisi nyt onnistunut, Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi CNN:n mukaan luultavasti alleviivannut asiaa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan. Lopulta hän ei maininnut koetta lainkaan tiistaisessa puheessa.

Ohjuskokeen ajoitus viittaa siihen, että Yhdysvallat ja Venäjä olisivat viestineet aiemmin tällä viikolla useita eri kanavia pitkin. Bidenin Ukrainan-vierailusta esimerkiksi vaiettiin julkisuudessa vierailun edellä, mutta Yhdysvallat on kertonut antaneensa Venäjälle ennakkovaroituksen vierailusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat