Wagnerin johtaja syyttää ministeriötä yrityksestä tuhota sen joukot: riittävästi ammuksia ei ole

Palkka-armeija Wagnerin johtaja syyttää puolustusministeriötä ammuspulasta ja sotilaidensa tapattamisesta. Ministeriö vastasi Prigožinin tai Wagnerin nimeä mainitsematta.

Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin vuonna 2017.

22.2. 18:09

Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin syyttää jälleen Venäjän puolustusministeriötä petoksesta ja yrityksestä ”tuhota” Wagner-joukot.

Prigožin julkaisi tiistaina seitsemän minuuttia pitkän ääniviestin, jonka mukaan Wagner saa vain 20 prosenttia tarvitsemistaan ammuksista. ”Tiedän, että tässä maassa on tarpeeksi ammuksia. Tunnen varastot ja tiedän ammuslaatikoiden määrät”, hän sanoi viestissään.

Prigožinin mukaan ammuspulaa ei ollut silloin, kun hyökkäyssotaa Ukrainaan johti komentaja Sergei Surovikin. Komentaja Valeri Gerasimov syrjäytti Surovikinin tammikuussa.

Prigožin sanoi viestissään, että häntä oli kehotettu nöyryyteen. ”Keneltä minun pitäisi pyytää anteeksi? Ketä minun pitäisi rukoilla? 140 miljoonaa venäläistä, kertokaa minulle, keneltä pitäisi pyytää anteeksi, jotta sotilaideni kuolemat puolittuisivat.”

Venäjän puolustusministeriö vastasi tiistai-iltana tiedotteella, jossa tosin ei mainita Prigožinia nimeltä. Wagneriin viitataan ”hyökkäysjoukkoina”.

”Kaikki väitteet ovat ehdottomasti epätosia”, tiedotteessa sanotaan. Puolustus­ministeriön mukaan ”kaikki hyökkäysjoukkojen tarpeet on tyydytetty 140-prosenttisesti”.

Prigožinin vastaus tuli vain 46 minuutin kuluttua. ”Puolustusministeriön tiedote on kuin läimäys kasvoille sotilaiden kasvoille”, Prigožin sanoi uudessa ääniviestissä. ”Edes kenttälapioita ei ole toimitettu.”

Prigožin uhkasi julkaista asiakirjoja, jotka hänen mukaansa todistavat ammuspulasta.

Virallisissa viestimissä sanaharkkaa ei ole käsitelty.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei kommentoinut asiaa uutistoimisto Interfaxille ja kehotti ottamaan yhteyttä Venäjän puolustusministeriöön. Hänkään ei maininnut Prigožinia eikä Wagneria nimeltä.

Suosituimmissa sotaa käsittelevissä keskusteluohjelmissa Prigožinista ei puhuta juuri koskaan eikä ilmeisesti tälläkään kertaa.

Useimmat sotabloggarit sen sijaan ovat Prigožinin puolella ja pitävät Venäjän voittoja – tosin viime aikoina harvinaisia – hänen ansionaan. Suosituimmilla bloggaajilla on hyvät lähteet rintamalle ja satojatuhansia seuraajia.

Keskiviikkoaamuna Prigožin antoikin haastattelun sotabloggari Vladlen Tatarskille, jonka ”Z-kanavalla” on lähes 550 000 seuraajaa. Haastattelun yhteydessä Prigožin julkaisi kuvan ruumiskasasta, jossa hänen mukaansa on kuolleita Wagnerin sotilaita. ”Kaikki nämä kaverit kuolivat ammuspulan vuoksi”, Prigožin väitti.

Hän ei ole yleensä sotilaidensa kuolemista piitannut. Bahmutin rintamalla Wagnerin komentajat ovat Prigožinin siunauksella työntäneet sotilaitaan lähes varmaan kuolemaan uhriluvuista lainkaan välittämättä.

Julkisen riitelyn on tulkittu kertovan Prigožinin poliittisesta kunnianhimosta. Syyttämällä puolustusministeriötä virheistä ja paisuttelemalla omia onnistumisiaan Prigožin saa nostettua julkista profiiliaan. Sotilaseliitti on vastaavasti pyrkinyt vähättelemään Wagnerin osuutta sodankäynnissä.

Tällä kertaa Prigožinin hyökkäys on sen verran raivokas, että se saattaa kertoa Prigožinin pelosta joutua sivuraiteelle. Nostamalla kovan metelin hän voisi varmistaa selustansa.

Riitelyn ajankohta samaan aikaan presidentti Vladimir Putinin puheen kanssa herättää kysymyksiä siitä, ovatko myös Putinin ja Prigožinin välit kiristyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat