Zelenskyi: Etulinja ei ole siirtynyt Venäjän painostuksesta huolimatta

Venäjän hyökkäys Ukrainan itäosassa ei ole onnistunut, arvioi Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

22.2. 21:43

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maan puolustuksen etulinja ei ole liikkunut, vaikka Venäjä on kohdistanut ukrainalaisjoukkoihin kovaa painetta.

Ukrainan asevoimat sanoi tiistaisessa raportissaan, että venäläisjoukot olisivat tehneet hyökkäyksiä Ukrainan itäosissa muun muassa Kupjanskin, Lymanin ja Bahmutin alueilla.

Niin ikään tiistaina Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov arvioi televisiossa, ettei Venäjän suurhyökkäys maan itäosassa ole sujunut onnistuneesti.

”Heidän suunnittelemansa suuri hyökkäys on kestänyt 8–10 päivää, mutta vihollinen ei ole onnistunut”, Danilov sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Venäjän joukot onnistuivat murtautumaan Ukrainan puolustuksen läpi lähellä itäistä Kreminnan kaupunkia tiistaina, mutta joukot pakotettiin perääntymään.

Perääntymään pakotetut venäläisjoukot menettivät osan raskaasta kalustostaan, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai ukrainalaisessa televisiohaastattelussa keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin mukaan Haidai on aiemmin maininnut, että hyökkäys on torjuttu, mutta ei sitä, että Venäjän joukot murtautuivat Ukrainan asemiin.

Zelenskyi kertoi jokailtaisessa puheessaan tiistaina hyviä uutisia myös energiantuotannosta. Presidentin mukaan nykyisellään valtaosassa maata pystytään vastaamaan kansalaisten ja yritysten energiantarpeeseen.

Venäjä on kohdistanut usein iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin, mikä on johtanut laajoihin sähkökatkoihin.

Venäjällä puolustusministeriö on vastannut palkkasotilasyhtiö Wagnerin syytöksiin kertomalla yksityiskohtaisesti ampumatarviketoimituksista.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin syytti tiistaina Venäjän sotilasjohtoa siitä, ettei se toimita Wagnerille ampumatarvikkeita ja että se yrittää tuhota ryhmän. Tämä merkitsee Prigožinin mukaan ”petosta”.

Prigožin sanoi lehdistöpalvelunsa jakamassa ääniviestissä, että yleisesikunnan päällikkö ja puolustusministeri eivät anna ampumatarvikkeita Wagner-ryhmälle eivätkä auta sitä lentokuljetuksissa.

”Kaikki pyynnöt rynnäkköyksiköiden ampumatarvikkeista täytetään mahdollisimman pian”, puolustusministeriö vastasi.

Prigožin on ollut jo pitkään riidoissa puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa, vaikka Kreml on kiistänyt välirikon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat