Tarkoitus oli tehdä haastattelu, mutta vastassa olikin krp: HS näki, kun poliisi talutti nigerialaisen separatistin ulos asunnostaan Lahdessa

Nigerian hallitus on pyytänyt Suomea puuttumaan lahtelaisen separatistin toimintaan. Torstaina aamupäivällä krp esti HS:n pääsyn Ekpan asuntoon ja kertoi haastattelun siirtyvän ”hamaan tulevaisuuteen”.

Siviilipukuiset poliisit veivät Simon Ekpan ulos kodistaan Lahden keskustassa torstaina.

23.2. 14:26 | Päivitetty 23.2. 20:19

Lahtelainen separatisti Simon Ekpa ei vastaa ovisummeriin. Kello on melkein 11.30 torstaina.

Olimme sopineet haastattelusta Ekpan asunnolla Lahden torin läheisyydessä. Vielä kello 10.06 Ekpa oli julkaissut twiitin lähes 70 000 seuraajalleen.

”Me Biafran ihmiset taistelemme loppuun asti tällä kertaa”, viimeisessä viestissä luki.

Ekpa ajaa Kaakkois-Nigeriassa sijaitsevan Biafran itsenäisyyttä keinoja kaihtamatta. Hän yllyttää ihmisiä sosiaalisessa mediassa boikotoimaan lauantain presidentinvaaleja.

Lahtelainen Etelä-Suomen Sanomat -lehti uutisoi torstaina, ettei Ekpa ”peittele sitä, etteikö hän osallistuisi hallituksen väen eliminointiin. Hän jopa johtaa toimintaa ja hankkii aseita”.

Ekpa väittää julkisuudessa nousseensa Indigenous People of Biafra (IPOB) -separatistiliikkeen johtajan Nnamdi Kanun sijaiseksi sen jälkeen, kun tämä pidätettiin. Hän väittää määräävänsä myös IPOB:n aseellista siipeä Eastern Security Networkia (ESN).

Mutta vyyhti on monimutkainen. Osa IPOB:n tai ESN:n jäseniksi itseään väittävistä syyttää Ekpaa valehtelusta ja Kanun nimen väärinkäytöstä.

Tarkoitus on vaatia Ekpaa selittämään, mistä hänen separatismissaan ja vaalien vastustamisessaan on kyse.

Olemme myöhässä. Ekpan naapuri avaa pian oven rappuun. Siihen matka katkeaa.

Rapussa odottaa poliisi keskusrikospoliisista.

”Haastattelu siirtyy hamaan tulevaisuuteen”, hän kertoo.

Kysyttäessä, onko kyse siitä, että kuulustelut kestävät kauan vai siitä, ettei tavoittelemaamme henkilö ole niiden jälkeen mahdollista tavata, poliisi vastaa, että ”sekä että”.

”Krp tekee täällä työtään”, hän kertoo.

HS:n paikalla ollut kuvaaja todisti myöhemmin, kun siviilipukuiset poliisit taluttivat Simon Ekpan ulos asunnosta.

Rikostarkastaja Tommi Reen keskusrikospoliisista vahvistaa HS:lle puhelimessa, että krp:llä oli torstaina päivällä poliisioperaatio Lahden keskustassa sijaitsevassa yksityisasunnossa liittyen käynnissä olevaan esitutkintaan. Poliisi otti asunnosta yhden miehen kiinni. Krp epäilee kiinniotettua miestä rikoksesta, mutta ei kommentoi tässä vaiheessa rikosnimikettä.

Reen ei vahvistanut miehen henkilöllisyyttä, vaan puhui ainoastaan yleisellä tasolla operaatiosta Lahden keskustassa sijaitsevassa asunnossa. Hän ei kommentoinut asiaa enempää.

Myöhemmin torstaina krp kertoi, että epäilty oli päästetty vapaaksi kuulustelun jälkeen.

Lue lisää: Lahden paikallis­politiikassa toimiva nigerialais­aktivisti päästettiin vapaaksi

Nigeria on pyytänyt Suomea puuttumaan Ekpan toimintaan. Viime viikolla Nigerian ulkoministeri kutsui Suomen suurlähettilään Leena Pylvänäisen tapaamiseen aiheen vuoksi.

Suomen ulkoministeriön Länsi- ja Keski-Afrikan tiiminvetäjä Jussi Nummelin kertoi viikko sitten torstaina HS:lle, että Suomi jakaa huolen turvallisuudesta, ja tuomitsee väkivallan ja siihen yllyttämisen sekä ”sellaiset toimet, joilla pyritään estämään ihmisiä käyttämästä demokraattisia oikeuksiaan”.

Nummelin korosti kuitenkin, ettei ulkoministeriö ole varsinainen osapuoli tapauksessa, vaan toimivalta on poliisilla, mikäli kyse on rikosepäilystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat