Venäjä lähetti avaruus­kapselin noutamaan astronauttia ja kosmonautteja ISS:ltä – pesti venyi aluksen vaurioiduttua

Kolmikon on määrä palata Maahan syyskuussa.

Venäjän avaruusviraston Roskosmosin välittämä kuva Sojuz MS-23 -aluksen laukaisusta Baikonurissa Kazakstanissa perjantaina.

24.2. 8:54

Venäjä lähetti perjantaina miehittämättömän Sojuz MS-23 -aluksen Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Aluksen on tarkoitus tuoda myöhemmin tänä vuonna kotiin kolme miehistön jäsentä, joiden alus Sojuz MS-22 vaurioitui pienen meteoroidin osumasta.

ISS-kumppani, Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa näytti aluksen onnistuneen laukaisun suorana videolähetyksenä Kazakstanista.

Aikataulun mukaan alus saapuu perille avaruusasemalle varhain sunnuntaina Moskovan aikaa. Yhdysvaltalaisastronautin ja kahden venäläisen kosmonautin paluu Maahan tapahtuu kuitenkin vasta syyskuussa.

Kolmikko saapui ISS:lle viime syyskuussa MS-22:n kyydissä, ja heidän oli tarkoitus jäädä asemalle maaliskuun loppuun asti. Joulukuun puolivälissä heidän aluksensa alkoi kuitenkin vuotaa jäähdytysnestettä, minkä uskottiin olleen seurausta meteoroidin osumasta.

MS-23:n oli alun perin tarkoitus lähteä matkaan maaliskuun puolivälissä kyydissään kaksi kosmonauttia ja astronautti, jotka olisivat ottaneet nyt asemalla olevan kolmikon tehtävät haltuunsa. Nyt kun seuraajia ei ole, kolmikko viettää ISS:llä lähes vuoden.

Kuljetettuaan ihmiset perille ISS:lle avaruuskapselit jäävät asemalle hätätilanteiden varalle, ja lopulta ne kuljettavat miehistön kotiin.

MS-22:n jäähdytysjärjestelmän vahingoittuminen aiheutti huolta mahdollisista ongelmista kapselin palatessa maan ilmakehään, kun alus kohtaa äärimmäisiä lämpötiloja.

Vastaava vuoto tapahtui helmikuun puolivälissä venäläisellä Progress MS-21 -rahtialuksella, joka on ollut telakoituneena ISS:llä lokakuusta asti. Miehittämätön alus lähti avaruusasemalta viime viikolla.

Avaruus on harvoja paikkoja, joissa Venäjä ja Yhdysvallat tekevät edelleen yhteistyötä Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta ja sen seurauksena Venäjälle asetetuista pakotteista huolimatta.

Venäjä on käyttänyt ikääntyviä mutta luotettavia Sojuz-avaruuskapseleita 1960-luvulta alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat