Kiovassa vietettiin sodan vuosipäivää pahaenteisessä hiljaisuudessa

Ukrainalaisten taistelutahto pääkaupunki Kiovassa on edelleen korkea, vaikka uuvuttavaa sotaa on käyty jo vuoden ajan.

Ylikersantti Nazar Losjuk saapui Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä kaatuneiden muistoseinälle jättämään neilikkansa menetettyjen tovereiden muistoksi.

24.2. 13:25 | Päivitetty 24.2. 13:36

Ylikersantti Losjuk Nazar lukee pitkään Mihailovin aukion laidalla muuriin kirjoitettujen, sodassa kuolleiden ukrainalaisten nimiä.

Hän yrittää löytää taistelutovereitaan loputtomalta vaikuttavan nimilistan joukosta. Nazarilla on kokemusta sotimisesta muun muassa Bahmutista, missä ukrainalaiset ja venäläiset ovat tappaneet toisiaan kuukausia järjettömältä vaikuttavassa taistelussa. Kumpikaan osapuoli ei ole suostunut antamaan periksi.

Loputa Nazar pysähtyy, kun hän tunnistaa menehtyneen toverinsa nimen muurissa. Ylikersantti asettaa tuomansa kukan muurin eteen ja pitää hiljaisen hetken.

Kuolleiden toverien nimilista jatkuu kymmeniä metrejä. Eikä niiden kirjoittaminen vaikuta loppuvan lähitulevaisuudessa. Venäjän hyökkäyssodassa on mahdollisesti kuollut jo neljännesmiljoona ihmistä.

”Tämä muuri ei tule olemaan riittävän pitkä”, Nazar sanoo kukan asetettuaan kun häneltä kysyy, kauanko sota vielä jatkuu.

Perjantaina tuli kuluneeksi vuosi hyökkäyssodan alkamisesta. Pääkaupungissa Kiovassa tunnelma oli vuosipäivänä rauhallinen. Ilmahälytyksiä ei kuulunut, vaikka moni saattoi odottaa Venäjän iskevän kaupunkiin juuri vuosipäivästä muistuttamiseksi.

Samalla rauhallisuus oli myös pelottavaa. Koska tahansa saattaisivat hälytyssireenit alkaa ujeltamaan ja venäläisohjukset räjähtää kaupungissa. Yrittäisivätkö venäläiset iskeä juuri tälle aukiolle? Ukrainalaiset eivät tule pääsemään näistä peloista ylitse niin kauan kun viimeinenkin venäläinen on maasta ajettu.

Vuosi sitten Venäjä uskoi valloittavansa Kiovan nopeasti. Venäläisjoukot vyöryivät rajan yli Valko-Venäjältä, mutta eivät päässeet Kiovaan asti. Venäjä oli tehnyt pahan virhearvion muun muassa luullessaan, etteivät venäläissotilaat kohtaa Ukrainassa juurikaan vastarintaa. Kansakunta toimi kuitenkin hyvin yhtenäisesti, kuin muurahaispesä, jota karhun kämmen on kouraissut.

”Tulemme voittamaan tämän sodan, ei meillä ole muuta vaihtoehtoa. Venäjä pakottaa meidät sotimaan”, ylikersantti Nazar sanoo.

Kaatuneiden muistomuurille tultiin laskemaan seppeleitä. Paikalle oli kokoontunut myös mittava joukko kansainvälistä lehdistöä, koska sodan mahdollisesti suurimmaksi sankariksi nousseen presidentin Volodymyr Zelenskyin odotettiin tulevan muurille. Mustia autoja tuli ja meni, mutta Zelenskyitä ei näkynyt.

Vaikka ukrainalaisten taistelutahto on edelleen korkea ja kansakunta yrittää pärjätä omillaan minkä pystyy, aukion muistomerkille oli lakanaan kirjoitettu toive ulkomaisesta avusta.

”Maailma, auttakaa meitä”, lakanan kirjoituksessa pyydettiin.

Hallituksen turvamiehiä liikkeellä Kiovan keskustassa hyökkäyssodan vuosipäivänä.

Seppeleitä laskettiin Kiovassa kaatuneitten muistoseinälle.

Perjantai olis seppeleiden päivä Kiovassa, kun. tuli kuluneeksi vuosi Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta.

Hiekkasäkein suojatut patsaat Kiovan keskustassa toimivat selfie-kohteina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat