Lehti: Kiina havahtui Space X:n uhkaan, suunnittelee rakentavansa valtavan satelliittien järjestelmän

Kiinan suunnitelmissa on laukaista lähes 13 000 matalarataista satelliittia. Maan tavoitteena on myös varmistaa, että SpaceX ei vie matalan kiertoradan kaikkia resursseja.

Kiina pyrkii kilpailemaan Elon Muskin SpaceX:n kanssa, kertoo South China Morning Post. Kuvassa SpaceX:n Dragon-alus lähtemässä Floridasta toukokuussa 2020.

24.2. 19:14

Kiina suunnittelee rakentavansa valtavan satelliittien järjestelmän matalalle kiertoradalle tarjotakseen internetpalveluja käyttäjille ympäri maailman. Samalla se pyrkii jättämään varjoonsa Elon Muskin perustaman SpaceX:n samankaltaiset suunnitelmat.

Kiina suunnitelmista uutisoi hongkongilaislehti South China Morning Post, jonka mukaan Kiinan suunnitelmissa on laukaista lähes 13 000 satelliittia.

Satelliittien mahdollisista laukaisuajankohdista ei ole vielä tietoa, mutta tavoitteena on olla nopeampi kuin SpaceX.

SpaceX:n Starlink-satelliitti-internetjärjestelmä koostuu tällä hetkellä yli 3 000 satelliitista. Yhtiön tavoitteena on laukaista 12 000 satelliittia vuoteen 2027 mennessä.

Kiinan tavoitteena on myös varmistaa, ettei SpaceX vie kaikkia matalan kiertoradan resursseja. Matalat kiertoradat tarkoittavat Euroopan avaruusjärjestön määritelmässä sitä, että satelliitit kiertävät maapalloa alle 1 000 kilometrissä.

Kiinalaiset satelliitit voidaan myös varustaa niin, että ne pystyvät suorittamaan tiedustelua Starlinkin satelliiteista, South China Morning Post kertoo.

Kiinalaisten sotatutkijoiden mukaan maalla pitää olla valmius lamauttaa tai tuhota Starlink-satelliitteja, jos ne uhkaavat kansallista turvallisuutta.

Asia on noussut esiin Ukrainassa käytävän sodan myötä. Ukrainan armeija on käyttänyt Starlinkin palveluja tehokkaasti sodassa Venäjää vastaan.

Kiinan avaruushallinto on toisaalta kehottanut yhteistyöhön ja sanonut, että kilpailevat tiedonvälitykseen tarkoitetut satelliittijärjestelmät voivat vahingoittaa toinen toisiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat