Meduza: Useita mielen­osoittajia otettu kiinni eri puolilla Venäjää sodan vuosi­päivänä

Viranomaiset ovat ottaneet Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen kiinni tuhansia mielenosoittajia.

24.2. 20:51 | Päivitetty 24.2. 21:49

Sodan vuosipäivänä Venäjän viranomaiset ovat ottaneet sotaa vastustavia mielenosoittajia kiinni ympäri maata, uutisoi verkkomedia Meduza.

Meduza on kerännyt tietonsa kiinniotoista kansalaisjärjestöiltä ja eri sosiaalisen median kanavilta.

Moskovassa ihmisiä otettiin kiinni, kun he laskivat ukrainalaisen runoilijan Lesja Ukrajinkan (1871–1913) muistomerkille kukkia, kertoo venäläinen ihmisoikeusjärjestö OVD-info uutistoimisto Reutersin mukaan. Tämän artikkelin yhteydessä oleva video näyttää kiinnioton muistomerkillä.

OVD-infon mukaan poliisit ottivat kiinni ainakin kolme ihmistä, jotka asettivat kukkia Ukrajinkan muistomerkin juurelle.

Lisäksi ainakin 15 ihmistä otettiin järjestön mukaan kiinni Pietarissa sen jälkeen, kun he olivat tuoneet kukkia ukrainalaisen runoilijan ja taidemaalarin Taras Ševtšenkon (1814–1861) muistomerkille.

Kaupungissa nimeltä Barnaul lähellä Kazakstanin rajaa taas otettiin kiinni ainakin viisi ihmistä. Heillä oli mukanaan sotaa vastustavia kylttejä. Jekaterinburgissa kiinniottoja tehtiin ainakin kahdeksan. Irkutskissa otettiin kiinni nainen, jonka kyltissä vaadittiin Venäjän joukkojen vetäytymistä Ukrainasta.

Venäjällä ei ollut sodan vuosipäivänä virallisia yleisiä tapahtumia, ja tunnelma oli uutistoimisto Reutersin mukaan mykistynyt.

Viranomaiset ovat ottaneet Venäjällä ainakin 21 000 mielenosoittajaa kiinni sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan vuosi sitten, kertoo OVD-info. Sodan julkinen vastustaminen on käytännössä kiellettyä Venäjällä.

OVD-info on itsenäinen venäläinen ihmisoikeusprojekti, joka esimerkiksi pitää kirjaa mielenosoituksissa pidätetyistä sekä neuvoo ja avustaa heitä. OVD-info on julistettu Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat