Yhdysvallat arvioi, että Venäjä voisi toimittaa Iranille hävittäjiä

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kertoi, että Iran voisi pyrkiä vahvistamaan Venäjän avulla asevoimiaan.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby torstaina 23. helmikuuta.

24.2. 21:46

Yhdysvallat arvioi, että Venäjä voisi tarjota Iranille puolustusyhteistyötä, esimerkiksi ohjuksia, elektroniikkaa ja ilmapuolustusjärjestelmiä, kertoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

”Uskomme, että Venäjä voisi tarjota Iranille hävittäjiä”, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan Iran pyrkisi vahvistamaan asevoimiaan Venäjän avulla vastineena Venäjälle toimittamastaan aseellisesta avusta, jotta Venäjä voi jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

”Iran pyrkii ostamaan lisää sotilasvarusteita Venäjältä. Näihin kuuluu muun muassa hyökkäyshelikoptereita, tutkia ja taistelukoulutuskoneita”, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan Iran on jo lähettänyt Venäjälle satoja lennokkeja sekä tykistö- ja tankkiammuksia. Kirby arvioi, että Iranin tuki hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvälle Venäjälle on jo laajentunut.

Venäjä on käyttänyt hyökkäyssodassa muun muassa iranilaisvalmisteisia Shahed-136-lennokkeja. Venäjän lennokkihyökkäysten kohteena ovat olleet esimerkiksi Ukrainan sähköntuotanto ja lämpövoimalat.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW arvioi myös viime vuoden marraskuussa, että Venäjän riippuvuus Iranista ja sen valmistamista järjestelmistä tulee todennäköisesti kasvamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat