Turkkilaista toimittajaa uhkaa kolmen vuoden vankeus maan­järistys­raportoinnin vuoksi

Turkissa useita maanjäristysalueilta raportoineita toimittajia vastaan on avattu rikostutkintoja. Sananvapausjärjestön mukaan presidentti Erdoğanin hallinto pyrkii rajoittamaan herkkien aiheiden käsittelyä ennen toukokuisia presidentinvaaleja.

Mies istuu romahtaneen rakennuksen raunioilla Diyarbakırissa 8. helmikuuta.

25.2. 9:59

Turkissa useita toimittajia vastaan on avattu rikostutkintoja maanjäristysraportoinnin vuoksi. Yksi heistä on freelance-toimittaja Mir Ali Koçer, joka haastatteli ihmisiä maanjäristyksestä kärsivillä alueilla ja jakoi näiden tarinoita videoina Twitterissä, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.”

Koçeria tutkitaan Turkin tuoreen disinformaatiolain perusteella. Häntä syytetään valeuutisten levittämisestä ja uhataan kolmen vuoden vankeusrangaistuksella.

Kansainvälinen lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja on kutsunut Koçeriin kohdistuvaa tutkintaa absurdiksi ja vaatinut Turkin viranomaisia lopettamaan sen.

Muiden Turkissa rikostutkinnan kohteina olevien toimittajien määrästä ei ole tarkkoja tietoja. Lehdistönvapausjärjestöjen mukaan maanjäristysalueilta raportoivia toimittajia on otettu kiinni ja näiden työntekoa on häiritty ja rajoitettu.

Yhdysvaltalaisen toimittajien Committee to Protect Journalists -sananvapausjärjestön mukaan syytteet uhkaavat Koçerin lisäksi ainakin kolmea toimittajaa.

Tiistaina Turkin poliisi kertoi ottaneensa kiinni 134 ihmistä ”provokatiivisten julkaisujen vuoksi” ja pidättäneensä heistä 25. Pidätykset tapahtuivat sen jälkeen kun Turkin presidentinkanslian viestintäjohtaja varoitti, että ”tappava disinformaatio” voisi vaarantaa pelastustehtävät.

Järistyksissä Turkissa ja Syyriassa kuoli kuoli yhteensä vähintään 50 000 ihmistä. Tuhojen hoito nostatti sosiaalisessa mediassa kritiikkiä Turkin hallinnon hitaita toimia, huonoa viestintää ja puutteellisia pelastustoimia kohtaan. Yltyvän kritiikin seurauksena Turkki päätyi rajoittamaan Twitterin käyttöä.

Lue lisää: Twitterin käyttöä rajoitettu Turkissa maan­järistyksen jälkeen

Lue lisää: Miksi järistys romahdutti jotkut Turkin talot hetkessä ja toiset seisovat naarmuitta pystyssä?

Lokakuussa Turkissa astui voimaan uusi laki, joka kriminalisoi disinformaation julkisen levittämisen. Laki antaa valtiolle myös entistä laajemmat oikeudet rajoittaa uutissivuja ja sosiaalista mediaa.

Kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili maanjäristysalueilla, hän lupasi paitsi kaupunkien uudelleenrakennusta, myös varoitti, että ”valeuutisia” ja ”sosiaalista kaaosta” levittävät ”provokaattorit” joutuisivat syytteeseen.

Turkki on aikaisemmin sakottanut kolmea presidentille kriittistä televisiokanavaa maanjäristysuutisoinnista.

"Hallitus yrittää tukahduttaa järistysalueelta tulevaa tietoa", sanoo kyberoikeusasiantuntija Yaman Akdeniz BBC:lle. Akdeniz opettaa Istanbulin Bilgin yliopistossa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan presidentti Erdoğanin hallinto on kiristänyt otettaan tiedonvälityksestä samaan aikaan kun toukokuussa pidettävät presidentinvaalit lähestyvät. Järjestön mukaan Erdoğanin hallinto pyrkii kääntämään huomiota pois herkistä aiheista, kuten korruptiosta sekä maan talouden ja demokratian taantumasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat